Mijn ervaring met Tossy 3

Het “herstel” onder het conservatieve beleid en uiteindelijk mijn beslissing tot opereren

In oktober 2013 ben ik tijdens mountainbiken hard mijn schouder gevallen. In eerste instantie dacht ik dat mijn schouder uit de kom was toen ik naar een nogal uitstekend sleutelbeen keek. Samen met een vriend spoedde ik mij naar de eerste hulp in Maastricht alwaar al snel duidelijk werd dat de schouder niet uit te kom was maar dat ik een ontwrichting van het AC-gewricht had opgelopen. Het sleutelbeen zal voor altijd zo omhoog blijven staan, werd mij nuchter medegedeeld. Nadat de röntgenfoto’s waren gemaakt ben ik met een draagdoek en een handje pijnstillers naar huis gegaan.

De orthopeed in Maastricht had mij verteld dat (accuut) opereren allerminst aan te raden is omdat de resultaten “niet veelbelovend en verwaarloosbaar” zouden zijn. Een conservatieve behandeling zou daarom de verstandige keuze zijn – aldus deze toen erg jonge orthopeed.

Enkele dagen later had ik toch maar een afspraak met een schouderspecialist bij een bekende privé-kliniek. Ook daar, evenals bij een second-opinion, kreeg ik het zelfde advies; conservatief behandelen en wat fysiotherapie. Zo zei een arts: “Kijk, je bent geen pitcher in een professioneel baseball team. Dan kijken ze vanuit een financieel oogpunt, zo snel mogelijk weer het veld op”. Ik was destijds 22 jaar en zeer sportief en fanatiek. Mijn sleutelbeen stak zeer prominent uit. Dit kan toch niet goed zijn, dacht ik.

Mijn onderbuikgevoel klopte niet maar ging uit van de expertise van inmiddels 3 orthopeden. Ik begon dus met erg kostbare fysiotherapie. Een jaar lang.

Inderdaad, de artsen hadden gelijk en na enkele weken kon ik “alles weer doen”. En dat de omliggende spieren veel functionaliteit zouden overnemen, klopte ook. Ruim 8 maanden later kon ik dan ook weer redelijk pijnvrij bovenhoofds gewichtheffen en andere recht-toe-recht-aan drukoefeningen doen (bijv. opdrukken). Zolang het maar recht-toe-recht aan was. Dat sleutelbeen vloog anders alle kanten op of knarste met het schouderblad, wat niet erg prettig is.

De instabiliteit door het gemis van het AC gewricht was te groot en ik merkte ook dat de krachtverdeling rechts heel anders was dan links. Daarnaast kreeg ik op ten duur last van een asymmetrische rug. Dit werd m.i. veroorzaakt door een afhangend schouderblad. Het schouderblad hangt feitelijk middels het sleutelbeen aan het AC-gewricht, en die is nu verdwenen.

De dagen na het sporten had ik last van compensatieklachten in mijn nek en rug. Een tijdje geen oefeningen doen resulteerde dan weer in een vermoeid en trekkend gevoel in mijn nek en rug.

Enfin, de klachten bleven helaas ook ná 1 jaar bestaan en verdere verbetering liet maar op zich wachten. In de tussentijd had ik veel informatie verzameld over de verschillende operatiemogelijkheden en de te verwachte resultaten. Met een hoop vragen maakte ik nogmaals een afspraak met een van de orthopeden en legde hem de situatie voor. Ditmaal stond hij plots wel open voor opereren maar de arts bleef terughoudend en was allerminst overtuigend in zijn antwoorden. Hij drukte mij op het hart er “nog eens heel goed over na te denken”…

Ik kwam tot de conclusie dat ik hier in Nederland niet verder zou komen. Geen expertise of waren de artsen écht overtuigd van hun advies?? Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met een leverancier van het zogenaamde LARS-ligament wat mij veelbelovend leek. Met dit kunstligament kan het AC gewricht gereconstrueerd worden en zou mijn sleutelbeen weer terug op zijn plek komen. Dit zou bovendien een pees uit mijn been schelen. Via LARS ben ik uiteindelijk bij een kliniek in België terecht gekomen waar ik succesvol ben geopereerd. Daar bleek ook gelijk dat een operatie voor mij geen kwestie van kiezen was maar een noodzaak.

Dit is mijn ervaring en elke patient is anders en heeft andere verwachtingen. Er zullen vast mensen zijn die prima herstellen zonder operatief ingrijpen. Echter, de ernst van de luxatie + de leeftijd van de patient + lifestyle moeten bepalend zijn!

Klik hier voor:

Wat is een AC luxatie

Operatie technieken 

Mijn AC luxatie graad 3/4

Mijn AC luxatie graad 3/4

91 gedachtes over “Mijn ervaring met Tossy 3

  1. Hoi. Ik heb met veel Interesse je blog gelezen. Erg goede informatie. Ik ben fysiotherapeut, en ben 6 wkn geleden over de kop gegaan met fietsen.
    Heb ook een torsie 3 ac luxatie. Volgens de arts waren conservatieve of operatieve Therapie wat resultaat betrefd niet zo verschillend. Ook na operatie zou Sleutelbeen weer omhoog schuiven (operatie met plaatje). Ik lees met verbazing over die Operatie met syntetisch band, Lars.
    Ik merk dat mijn sleutelbeen en ook mijn schouder functie instabiel zijn. Hij kraakt een beetje en schuift heen en weer.
    Ik heb eigenlijk weinig pijn gehad, ook geen bloeduitstorting. Sleutelbeen Staat wel een stuk hoger.
    Kun jij mij aub het adres van het ziekenhuis geven waar je geopereerd bent, zodat ik een 2e mening kan halen. Mijn gewricht is nog okay. geen Arthrose, en is misschiien nog te redden. Ik merk dat het zo niet goed gaat komen. Ik ben zelfstandig, moet nog werken en sport ook heel veel.
    Met vriendelijke groet

    Robert Toonen

    Like

      • hoi tossy3 ik ben vorige week op mijn schouder gevallen en een tossy3 opgelopen kan jij mij aub info sturen over die ziekenhuis waar je behandeld bent dank je wel mvg marco

        Like

        • Hoi Marco,
          Ik ben nu in Oostenrijk en gisteren dezelfde gehad met heli naar ziekenhuisgebrach. Graad 3 of 4 weten ze niet.
          Ik wil graag naar België.
          Mag ik het adres en de naam van de arts.
          Vriendelijke groet,
          Sasa Lovric

          Like

        • Maart 2021 met skiën Tossy 3 opgelopen in Andorra binnen 10 dg geopereerd in Westeinde MCH den haag geen twijfels direct handelen Dogbone fixatie en fysio
          Ben nu 5 wk post-op 👍
          Leeftijd is 67 dus herstel tijd zal iets trager zijn maar geen spijt

          Like

      • Ik heb hetzelfde probleem, met skien gevallen en ook 3 banden gescheurd en hetzelfde resultaat als jouw foto. Ik zou het ook waarderen als je me het adres kunt geven want zelfs nu ( na een paar telefoontjes naar Nederland) vanuit Oostenrijk krijg ik al te horen” ach ja zo erg is het toch niet als er een bot uitsteekt??” En dat van een dokter die me nog niet eens in de praktijk gezien heeft…..Dat vind ik niet goed genoeg. Het klopt niet dat er een bot zweeft in je lijf is mijn mening….Alvast bedankt, Martijn Koeneman. PS ben ook even benieuwd hoe het nu met je schouder is….

        Like

        • Zijn nu ruim 1 jr verder en 6 wk na operatie draad gebroken waardoor alles weer was als voor de operatie. Sec opinie gaf aan niets meer aan doen
          Kan alles maar niet zonder irritatie en kan er niet oo slapen

          Like

    • Hallo Robert,
      Als ik jou reactie lees zit ik in precies dezelfde situatie. Als zelfstandige naar huis gestuurd met een ac luxatie type 3 .Ook niet heel erg veel pijn gehad maar wel een knakkende en instabiele schouder, die mijn werkzaamheden als timmerman beperken. Vooral het strekken en dingen boven mijn hoofd tillen lukt niet. Ik heb er geen goed gevoel bij dat dit vanzelf weer over gaat. Hoe is het jou vergaan? Ben je alsnog geopereerd? En hoe was het herstel?

      Met vriendelijke groeten, Michel van Gelder

      Like

    • Hallo allemaal, ik heb zelfde verhaal. Eind december judo val op de schouder en Type 3 opgelopen. het is al wat beter, doet niet veel pijn, maar alles lijkt los te zitten vanbinnen. Deze week de schouderspecialist gezien die zegt niks te doen, het komt zo wel in orde. Lars lijkt me wel logisch. Kunt u mij op de hoogte stellen met meer info over dat ziekenhuis aub? Dank!!

      Like

  2. Hey,

    Ik heb in dezelfde situatie gezeten, ben ook naar Maastricht gegaan. Daar aangekomen heb ik mijn wil doorgezet om een operatieve behandeing te krijgen. Uiteindelijk is de operatie goedgekeurd en ben ik in juni geopereerd 2015. Operatie was goed gegaan alleen heb ik op dit moment (jan 2016) nog last met scherpe hoeken en met verschillende borstspieroefeningen als bankdrukken. Ik heb ook een liagment geplaatst gekregen die mijn sleutebeen op zijn plek houdt, daarna hebben ze een natuurlijk bandje bevestigd zodat er alijd een ‘natuurlijke’ verbinding is.

    Ik wilde vragen hoe het nu met je is, en hoe je schouder nu uitziet (litteken). Ik heb er een aardig groot litteken aan overgehouden van ca 10cm.

    Groetjes,

    Maxim

    Like

    • Hi Maxim,

      Ik begrijp dus dat jouw operatie voor een chronische AC luxatie was, gezien gebruik van ‘ligament’. Een pees uit je been, donor pees, of kunst? Geen idee wat je bedoelt met dat bandje.

      Bij mij is het dus opgelost met LARS ligament en hebben ze een stukje van mijn sleutelbeen afgezaagd. Mijn schouder ziet er gewoon normaal uit en mijn sleutelbeen steekt niet meer omhoog maar het is niet zo glad als links, er zit een klein verschil. Functioneel kan ik alles doen zonder noemenswaardige problemen. Inderdaad heb ik soms ook last door bankdrukken van achterste deltoid. Schouder moet soms toch wat compenseren en mijn schouderblad hangt heel ietsjes af maar dit had ik schijnbaar altijd al.

      Daarnaast zorgt deze oefening (zie onder) bij mij er soms voor dat mijn achterste deltoid sneller verzuurt dan links, en m’n schouder gaat krampen. Voor mij reden om deze oefening nu juist vaak te doen! Ik heb ook gemerkt dat als ik een tijdje niet fitness ik sneller last van m’n rug krijg.

      Het is natuurlijk niet meer zoals het was en zo wordt het ook nooit meer (chronische AC luxatie) maar het is 10x beter dan zonder operatie. En daarnaast ben ik ook relatief veel met sport en fitness bezig dus verwacht ook meer dan de meeste mensen.

      Mijn litteken is ook 10cm maar boeit me niet zo.

      Ik raad je aan deze oefening te doen. Weinig gewicht en veel contractie maken.
      Ik raad je aan deze oefening te doen. Weinig gewicht en veel contractie

      Like

      • Hoi, ik zit in een zwaar dilemma, ik ben 15 oktober gevallen op mijn terras (bankerai) resultaat AC luxatie graad 3. Niet geopereerd Al maanden aan het revalideren, Kine,…. maar de pijn blijft. Na 4 keer iets in te spuiten voor de pijn, wilt de schouderspecialist nu toch opereren omdat ik te lang blijf sukkelen en mijn mobiliteit nog niet dat is. Ik heb hemelse schrik van operaties, heb nog nooit operatie gehad en heb schrik van complicaties. Ik ben heel sportief, speel voetbal hoog niveau, ik fitness (nu al maanden niet meer) lukt niet meer. Is die operatie echt beter of toch zo laten en nog maanden geduld hebben? We zijn nu bijna 4 maand verder. Ik wil gewoon mijn normale leven terug en volop sporten. 😦

        Like

  3. Bedankt voor je snelle reactie, ik zal deze oefening zeker opnemen in mijn schema. Ik doe momenteel al een soortgelijke oefening maar dan voor de schouders, dus cross kabel pakken, en dan boven de schouders trekken. Merk sinds ik die doe, ik ook veel meer kracht vooral in mijn rechter schouders krijg (waar het probleem zat.

    Ze hebben een kunstmatige verbinding gemaakt waarbij er ook inderdaad een stukje sleutelbeen is weg gefreesd. Ik heb een soort knoop recht op mijn sleutelbeen (is niet zichtbaar buitenaf) die het omlaag trekt met een kunstmatig ‘touw’. Verder hebben ze nog een natuurlijk bandje uit de schouder gehaald (soortgelijk bandje als de AC) en die verbonden tussen sleutelbeen en schouderkop. Hierdoor zou het uiteindelijk op een natuurlijke manier vast moeten zitten.

    Als je nog meer goede oefening weet. Altijd welkom.

    Like

  4. Hallo, ik heb met veel interesse je knappe blog gelezen. Ikzelf ben met de fiets enkele weken geleden gevallen en heb ook een luxatie 3 tot 4. Ik heb enkele jaren gelden ook een zeer complexe schouderfractuur gehad die mij gedurende 1 jaar thuis gehouden heeft met 5 dagen fisio per week.
    Ikzelf woon in België en ben aan het twijfelen om deze ingreep te laten doen omdat mijn vorige revalidatie zo zwaar was. Ook nu lees ik dat de eerste drie weken zwaar waren. Denk je dat ondanks alles men niet mag twijfelen voor deze operatie, of zoals blijkbaar meestal in Nederland gebeurt de conservatieve methode toepassen en afwachten wat de tijd zegt. Kun je me ook het adres van het ziekenhuis geven.

    mvg
    Peter

    Like

  5. Hallo,
    Mijn zoon had in 2014 bij een judowedstrijd deze trauma opgelopen, en na meerdere malen in het plaatselijk ziekenhuis te zijn geweest en waar men niet de tossy 3 herkende zijn we later naar het Lucas ziekenhuis gegaan te A’dam. Men ontdekte daar gelijk wat er aan de hand was en omdat men samen werkt met de orthopeden het OLVG stuurde men hem door naar dr van Deurzen want hij is degene die in deze operatie is gespecialiseerd. In augustus 2015 heeft mijn zoon deze operatie gehad. Het resultaat na maanden revalideren wat veel discipline eisten, is heel goed. Hij is zeer tevreden.

    Mvg. S.Luik

    Like

  6. Hallo, ik kan je vertellen dat het eind stukje van zijn sleutelbeen is afgezaagd en en in zijn sleutelbeen zijn twee gaten doorheen geboord. Dr van Deurzen heeft uit één van zijn benen de hamstring pees gehaald en deze door zijn sleutelbeen heen geregen. En zo is de sleutelbeen naar beneden getrokken.

    Like

  7. Hey,
    Super Website! Met veel belangstelling alles gelezen. Ik deel hieronder alvast mijn ervaring.
    Hier ook een Tossy3… Gevallen met Snowboarden.. na 17 jaar moest het er eens van komen 🙂

    Ben 29 Jaar, actieve sporter. Krachttraining 5 keer per week, Fietsen + 7.000Km/jaar.
    Gevallen op 21/01/2016, operatie gehad (Hoekplaat) op 23/01/2016. Is niet besproken welke techniek zou gebruikt worden…
    Ben dus wel wat teleurgesteld dat de plaat er terug uit moet… Dubbele revalidatie…
    Hechting van de wonde is onderhuids met 1 lange draad. Incisie van +- 10cm. Na 3 weken nog amper zichtbaar… Zeer fijn lijntje.
    Revalidatie: 3 weken draagdoek en dagelijks paar minuten slingeren met arm.- Volgende bezoek arts: 15/02/2016 – binnen 2 dagen dus.

    Mijn ervaring na operatie was een HELSE pijn van +- 4 dagen. Ik slikte zowat om het uur iets om het uit te houden.
    Daarna kunnen afbouwen tem dag 10 – 12. Ik heb het gevoel dat ik meer kan dan wat mag. Ik doe het niet hoor…
    Ik zal jullie verder op de hoogte houden na mijn bezoek maandag.

    Heb nog paar vragen voor jullie:
    Wanneer konden jullie terug met de auto rijden?
    Zijn jullie snel terug gaan werken? Arts heeft mij al thuis gezet tot 15/03/2016…. Lijkt mij zo lang… (Bureau en wagen werk.)
    Wanneer terug op de rollen fietsen? en vooral wanneer terug naar de fitness? :p

    Groeten,

    Dieter

    Like

  8. Ik was een sportieve vrouw van 43, toen ik in 2008 over de kop ging met de racefiets bij 30 km/u, en een tossy 3 AC luxatie opliep. Deze werd over het hoofd gezien op de SEH, ook toen ik ervoor terugkwam (mijn hele bovenlijf was scheef, zoals ‘tossy 5’ beschrijft), zelfs terwijl ik nadrukkelijk aangaf dat ik vanwege slap bindweefsel groot risico heb op beschadiging van gewrichtkapsels ed. en dat men daar altijd alert op moet zijn), bij een second opinion werd deze luxatie wel onderkend maar daar werd gekozen voor conservatief beleid: ik vertrok daar met slechts een mitellaatje en de instructie te bewegen op geleide van pijn. Als ik ‘jong en sportief’ was geweest, was opereren geïndiceerd geweest, was de boodschap, ook de specialist van de VU zei dat als er al sprake was van een tossy 3 luxatie, ze me vanwege dat beleid toch niet zouden opereren.
    Ben uiteindelijk in wanhopige staat te rade gegaan bij een fysiotherapiepraktijk waar ik gelukkig adequaat en met heel veel geduld werd geholpen (bewegen op geleide van pijn was niet echt een goede raad en de specialisten hadden me in ieder geval moeten vertellen dat ik mijn arm zoveel mogelijk in de juiste houding had moeten houden zodat er in ieder geval nog een klein beetje kans was dat er wat in dat gewricht nog aan elkaar zou groeien – toen ik bij de fysio kwam was het al te laat, waardoor het hele gewricht heel instabiel bleef).
    De AC luxatie verergerde een paar jaar later naar een 4e graads luxatie door een verkeerde beweging.
    Mijn gevoel is vanaf het begin af aan geweest, dat men mij beter direct had kunnen opereren.
    En nu weet ik het zeker. Op het OLVG is mij vorig jaar door een orthopeed verteld dat er, als ik geopereerd zou worden, lichaamseigen materiaal moet worden gebruikt om de boel te herstellen, een pees uit mijn bovenbeen in dit geval. Was er direct geopereerd, dan was had het lichaam zonder dat kunnen herstellen.
    Hoe wanhopig ik ook was, die operatie met gebruik van een pees uit het been heb ik niet aangedurfd, vanwege de bindweefselproblematiek: ik heb zonder dat ook al problemen met mijn benen en ik vraag me af of zo’n pees van mij (met mijn fragiele bindweefsel) wel sterk genoeg is om te gebruiken voor herstel van de constructie van het AC gewricht.
    Gelukkig gaat het nu eindelijk toch beter (dankzij de fysio, injecties door de orthopeed en jarenlang leven met heel veel beleid en trainen), ik heb nu de hoop dat ik me zo zonder operatie kan redden. Ik kan me goed bewegen, de rotator cuff is niet meer overbelast en ik hoop dat ik dat zo kan houden. Ik ben wel beperkt in mijn mogelijkheden (belasting), en voel dat de schouder instabiel is; ik moet erg oppassen dat de schouder niet langdurig uit verband hangt (bij liggen, lopen, staan, zitten) omdat de spieren het dan direct te zwaar krijgen met uiteindelijk weer een overbelaste rotator cuff als gevolg.
    Ik heb in de afgelopen jaren zo vaak gezocht naar informatie over deze blessure en de mogelijkheden die er zijn om dit te herstellen. Mijn fysio had het over LARS. Bij toeval stuit ik nu op deze verzameling informatie: ben aangenaam verrast. Heel helder en compleet, mijn complimenten! Je helpt hier zo ontzettend veel mensen mee! En voor mij goed om ervaringen te lezen met LARS. Het is prettig toch nog een alternatief te denken te hebben.
    Mijn advies voor lotgenoten is in ieder geval direct na het trauma, als je niet geopereerd wordt, een fysio te raadplegen: een stukje tape kan al wonderen doen en de juiste instructies over houding en bewegen zijn goud waard. En voor (sommige?) specialisten: volgens mij is het leed bij conservatief beleid onzichtbaar voor velen van jullie: kijk alsjeblieft goed wat er stuk is en wat er te redden valt, en niet alleen naar mensen van wie je denkt dat ze jong en sportief zijn.

    Like

  9. ;HALLO Ik ben op 13 maart 16 tijdens het snowboarden op de rechter schouder gevallen en heb een rockwood 2/3. Hier in de sportkliniek in MAYRHOVEN heeft men mij pijnstillers en een armdraagzak meegegeven, rust voorgeschreven en tot 6weken pijn voorspeld. AUTORIJDEN MAG NIET. de te volgen weg was nogal vaag, opereren of niet, eindresultaat, pijnvrij of niet, 5 artsen hebben al 10 meningen, werd mij verteld. Welke arts in welk ziekenhuis heeft jullie geholpen?

    Like

  10. Goedemiddag,
    2 weken geleden ongelukkig gevallen bij aikido. volgens het ziekenhuis (eerste hulp) 3 pezen afgescheurd. na een week terugkomen.
    conservatieve behandeling, ze doen niks. vanzelf herstellen. Voelt niet goed.
    We zijn opzoek naar een second opinion en denken eraan om dit bij de Bergman clinic in Naarden te laten doen, komende week. Maar we horen ook veel goede verhalen over een arts in Belgie dr. Mortelo. maar hij en het ziekenhuis, vallen natuurlijk weer niet onder de gecontracteerde ziekenhuizen bij onze verzekering. Weet jij een belgisch ziekenhuis welke wel onder de verzekering valt? Ben jij ook bij deze arts geweest of bij een andere?
    Dat binnen 3 weken behandelen geeft nu wel stress. het is nu 13 dagen geleden gebeurd en nu pas horen wij via via andere mogelijkheden.
    Hoor graag van je.

    Like

  11. Pingback: Afwachten of opereren? | Behandeling AC luxatie / Tossy 3 / Rockwood 3

  12. Beste,

    Ik heb 25 april tijdens een potje tennis verloor ik mijn evenwicht en viel ik op me schouder waardoor ik een luxatie type 3 opgelopen heb. ook bij mij werd het riedeltje verteld ja wat je het beste kunt doen is uithangen dit zorgt voor de meeste kans op een volledig herstel. Aangezien ik een drukke kantoor baan heb en niet verwachten dat typen op een toetsenbord heel belastend zou zijn heb ik die 3 weken wel met pijnstillers op gewoon gewerkt. Wat resulteerde in veel last eind van de 3 de week waardoor ik het ziekenhuis weer opbelde om te vragen hoe dit kon na de situatie te hebben uitgelegd melde ze mij dat ik me schouder overbelast had. ik zeg hoe kan dit met alleen maar van je toetsenbord naar je muis bewegen hier had ze geen antwoord op verder. Nadat ik bij mezelf naging dat dit natuulijk niet volledig 90 grade is betekend het dat je je schouder dus constant een stukje opgeteeld houd en dus een soort van vermoeidheid geeft. toch besloten om 2 weken rust te nemen en niet te werken. toen kwam 1 juni het telefonisch consult door het ziekenhuis onverstelbaar. Hij belt me op vraagt hoe het gaat ik zeg niet zo goed ivm overbelasting van me schouder door puur alleen me werkzaam heden te doen. Het enige wat ze zeggen dat had ik inderdaad in het dossier gelezen hoe gaat het verder ik zeg iets beter waarop hij vervolgt oke mooi je bent nu 6 weken verder als het goed is is alles aangegroeid en mag je alles weer doen en kun je met fisio beginnen. Ik zeg nou dat is mooi moet ik nog rekening houden met druk kracht of trek kracht omdat dit veel last geeft. hij zegt ja dat moet je maar bij de fisio na vragen hoe je dit het beste kunt opvolgen. ( noemt zichzelf dan dus arts) vervolgens start ik vandaag weer met werken om me gelede schade van afgelopen 2 weken in te halen nu 4 uur verder achter de computer krijg ik weer een branderig zeurend gevoel in me schouder. waarbij het aanvoelt alsof je schouder vermoeid is net alsof je een zware schouder sessie hebt gedaan met fitniss de dag van te voren ofzo. ook sinds afgelopen woensdag weer aan het autorijden maar ook dat voelt snel vermoeiend aan aan me schouder niet dat het zeer doet maar vooral een zeurend en branderig gevoel blijft er heletijd hangen.

    Mijn vraag aan jullie is herkennen jullie ook bovenstaande zoja wat doen jullie hieraan.
    En ik mag dus beginnen met fisio alleen ik heb het idee dat de schouder oefeningen die hun geven en waar hun 40 euro per consult voor vragen je ook wel zelf mee kan starten. heeft iemand van jullie oefeningen die goed resultaat boeken. of zeg je toch aan te raden na de fisio te gaan

    zelf afgelopen donderdag 2 keer heen en terug een 25 meter bad gezwommen met borstcrawl dit deed geen zeer spieren in me schouder waren toen wel op zou dit goed zijn voor snel herstel ik hoor graag jullie bevindingen.

    want ik wil zo gouw als kan weer op me surfplank springen. en weer fatsoenlijk aan het werk.

    alle tips zijn welkom

    Like

  13. Beste allemaal

    Hier een ander verhaal. Op 3 april ben ik overkop gegaan met mijn koersfiets. Verdict: fractuur radius (pols en elleboog) en een AC luxatie graad 3.
    De pols en elleboog fractuur werden pas later gezien en moesten niet geopereerd worden. Voor de AC luxatie werd ofwel chirurgie, ofwel conservatief beleid voorgesteld. Gezien de multiple problemen, heb ik voor het laatste gekozen.

    Ik ben met intensieve fysio gestart (2 à 3 keer per week, anderhalf uur) twee weken na de val. Nu zijn we 2 maanden verder. Sommige periodes waren best lastig en de pijn/zeurderig gevoel hebben tot anderhalve maand geduurd. Doordat de andere spieren rond mijn schouder (deltoideus, pectoralis en andere stabiliserende spieren versterkt zijn) heb ik nu geen last meer bij het werken. 2 weken geleden heb ik opnieuw 100 km kunnen fietsen op een ong. vergelijkbaar niveau van voor mijn val. Door de intensieve fysio is mijn kracht actueel beter dan voorheen.

    Als je je niet laat opereren, is mijn boodschap: begin meteen met fysio en onder een goede begeleiding. Je fysio zal je je in het begin wel sturen en de oefeningen aanpassen aan jouw situatie (in het begin voornamelijk mobilisatie, daarna stabilisatie en tenslotte kracht). Een van de orthopedisten zei me dat kinésitherapie eigenlijk niet nodig was, dat ik dat best wel zelf kon doen. Larie. Ik zou nooit zo snel gerecupereerd hebben.

    Hopelijk blijft het zo verder gaan: ik zal binnen enkele maanden het vervolg vertellen…

    PS proficiat met deze blog en al het werk. Hij geeft veel informatie en helpt mensen verder !!!

    Like

  14. Beste

    Wat een goede blog: veel informatie, veel verhalen, veel interactie.
    Ikzelf ben op 3 april overkop gegaan met mijn koersfiets (een kuil in de weg niet gezien). Gevolg: Tossy 3 en later ook nog radiusfractuur in pols en elleboog. Beide oplossingen werden voorgesteld, maar mede door de andere problemen heb ik gekozen voor een conservatief beleid (met fysio).

    Na 2 weken ben ik met intensiefe fysiotherapie/kinesitherapie begonnen (2 à 3 keer anderhalf uur per week). Eerst mobilisatie, daarna stabilisatie en tenslotte krachtoefeningen. 2 maanden later lijkt het allemaal in orde te komen: ik heb meer kracht in mijn schouder als voor de val, ik kan gewoon werken (bureauwerk)en 2 weken geleden fietste ik terug 100 km. Dit alles is vooral door de goede en snelle fysiotherapie, denk ik.

    Als je beslist om je niet te laten opereren, dien je zo snel mogelijk een goede kine/fysio te vinden en intensief aan de slag te gaan. Je fysio zal wel met je kijken en de oefeningen aanpassen aan je situatie en evolutie. Mijn eerste orthopedist zei me dat kiné niet nodig was: dat ik dat zelf ook wel kon doen aan mijn bureau. Mooi niet !!!

    Binnen enkele maanden laat ik jullie wel weten hoe het verder evolueert…
    Het enige vervelende is dat ik niet op mijn (geliefde) rechterschouder slapen kan. Hopelijk gaat dat snel beter.

    Like

  15. Hi allemaal,

    Het is nu ongeveer één jaar geleden dat ik geopereerd ben aan mijn AC Luxatie graad 3. Op dit moment heb ik nergens meer last van op een paar borstoefeningen na. Op basis van mijn ervaring raad ik iedereen de behandelmethode aan in het ziekenhuis. Het enige nadeel is dat je er een flink litteken (ongeveer 8-10cm) eraan overhoudt.

    Succes allemaal!

    Like

  16. Hallo, twee weekjes geleden met sporten “motocross” gevallen nu heb ik ook tossy 3 , vandaag terug geweest in het ziekenhuis sta nu op de wachtlijst, wordt een stukje van mijn sleutelbeen afgehaald en een nep pees omheen gewikkeld. Hoelang moesten jullie ongeveer naar de operatie revalidatie tot niets doen? Mvg Erik wiering

    Like

  17. Hallo Iedereen,

    Ik heb afgelopen maart van dit jaar tijdens een mountainbike-wedstrijd ook een AC luxatie graad 3 opgelopen.
    Volgens de arts was het best om even te aanzien om nadien te kunnen beslissen om al dan niet te opereren, volgens hem was dit zelfs beter omdat men voor de operatie blijkbaar ‘litteken-weefsel’ nodig heeft.
    Uiteindelijk heb ik een paar dagen met een sling rondgelopen, na 1 week zat ik alweer op de fiets en na 2 weken reed ik alweer opnieuw wedstrijden zonder noemenswaardige problemen aan de schouder.
    Nu mijn seizoen bijna ten einde loopt heb ik weer een afspraak bij de dokter om te bekijken of we gaan opereren.
    Ik zou dan ook graag te weten komen hoe bij jullie het herstel na een operatie is verlopen.
    Na 3 weken rust zou ik graag terug met de fiets willen beginnen trainen en ik rij ook met de fiets naar het werk, zou dit al mogelijk zijn een 2- à 3-tal weken na de operatie?
    Ik heb eigenlijk momenteel bijna geen last van de schouder, daarom twijfel ik of ik wel wil laten opereren omdat ik toch wat schrik heb van de revalidatie.
    Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

    Mvrgr,
    Jef Bertels

    Like

    • Jef,

      In jou geval zou ik niet laten opereren en ben blij dat ik je reactie lees… hoop dat het bij mij ook zonaal gaan. De spoed arts zei me, na 3 weken kun je weer motocrossen… heb mijn twijfels, maar door jouw ervaring geloof ik er weer in.
      Opereren zou in enkel doen als ik er nadien last van blijf hebben… tenslotte, elke operatie heeft ook zijn risico’s…en dat mag je ook niet onderschatten.

      Like

  18. Je hebt geen last, maar denkt toch aan opereren?? Raar toch?

    Ik ben bijna 2 weken geleden gevallen en graad 3 opgelopen. In rust eigenlijk gelijk al geen pijn. Bewegen gaat helemaal niet.

    Mijn schouderspecialist wil een conservatief beleid omdat het bij mij goed lijkt te reponeren te zijn. Ik moet 4,5 in een sleutelbeenbandage (die overigens niet lekker zit…). Daarna is de verwachting weer rustig opbouwen.

    Ik slaap goed, maar kan alleen op m’n rug slapen. Ik hoop dat ik goed herstel. Het internet is altijd lastig want enkel de mensen met last zoeken informatie en posten informatie. Op deze website lijkt een conservatief beleid uit den boze, terwijl meer dan 90% hiermee (volgens wetenschappelijk onderzoek) goed herstelt.

    10 jaar geleden heb ik m’n enkelbanden gescheurd. Mijn arts toen zei wel dat ik er wellicht altijd last van zou blijven houden. Dat ze zwakker zouden zijn. Nu 10 jaar later heb ik er meerdere marathons mee gelopen en echt helemaal nooit last. Dit heb ik nog nooit op een website over enkelbanden blessures gepost. Ik post hier wel omdat ik ‘last’ heb.
    Wat ik dus wil zeggen is dat de info die je op fora leest, wellicht wat vertekend kan zijn.

    Like

    • Hallo Ad, mijn eerste vraag is welke arts heeft jou dit advies gegeven? Omdat ik heb vermoeden heb dat dat de zelfde arts is die mij met een conservatief beleid naar huis heeft gestuurd met precies het zelfde verhaal; “valt te reponeren” en gaf mij een sleutelbeenbandage. Bij een 2nd opinion schoot de arts in de lach; zo’n bandage doet werkelijk niets en een graad 3 herstelt echt niet zonder operatief in te grijpen.

      Daarnaast stel ik op mijn site niet dat een conservatieve aanpak uit den boze is. Wel blijkt mijn voorkeur voor een operatie, en dan het liefste in de acute fase. Hier zijn meerdere redenen voor.

      Wat betreft het wetenschappelijk onderzoek. Het klopt dat er goede resultaten worden behaald met een conservatieve aanpak. Er wordt dan vooral gekeken naar pijn en functie van de schouder. Dan lijkt er weinig verschil te zijn met een operatie. Ook ik had weinig last met alledaagse beslommeringen en geen pijn. Maar bij spotactiviteiten had ik veel compensatieklachten door de instabiliteit van de schouder. Ook het wassen van de auto was erg hinderlijk met mijn rechter arm. Om even wat te noemen. Na de operatie kwam de stabiliteit terug en mijn afhangende schouderblad kwam langzamerhand weer omhoog. Mijn schouderblad en schouderspieren mistte dus duidelijk zijn voormalige kapstok; het AC gewricht.

      Mijn advies is dus: volg je onderbuikgevoel en neem daarin mee je leeftijd en mate van sportiviteit. Met een operatie heb je mijn inziens weinig te verliezen en de technieken zijn inmiddels ook sterk verbeterd t.o.v. 10-15 jaar geleden waar ook veel onderzoeken zich nog op baseren (lees: de achterhaalde weaver and dunn procedure). Alles valt en staat met de expertise van de arts en gebruikte techniek.

      David.

      Like

  19. Goed om te lezen dat er een andere methode blijkt te zijn. Ik heb zelf zo’n 12 jaar geleden iets gedaan waardoor mijn sleutelbeen is verplaatst. Ze vertelden mij zo’n 10 jaar geleden op het ziekenhuis dat (zover ik het herinner) mijn Sleutelbeen nog maar vastzit aan 1 band (en er drie kapselbanden afgescheurd waren). Dat is tenminste wat ik me herinner, maar volgens mij is er maar 1 kapselband bij je schouder of niet? Mijn sleutelbeen steekt zo”n 2,5 tot 3 cm boven mijn schouder uit. Zij vertelden me toen dat het geopereerd kon worden maar dat die operatie vrijwel nooit wordt uitgevoerd en je (door weinig ervaring) hierdoor verlamd(?) kon raken aan je arm (als de operatie verkeerd ging). Hierdoor heb ik toentertijd besloten het niet te laten opereren. Ik heb altijd (met tijden) last gehad van mijn schouder, ik ben een aantal jaar geleden ook gestopt met krachttraining, omdat hier toch teveel mijn schouder mee belast raakte en dit zorgde voor pijn. Ook voel ik het krachtsverschil tussen mijn twee schouders (armen) enorm, omdat je toch bij veel bewegingen je schouder belast. Dat terwijl mijn andere (goede) schouder, uit de kom geweest is – alle spieren en pezen zaten rond elkaar – en de bal van de schouder helemaal doorgebroken is geweest.

    Wat ik overigens opvallend vind is dat ik 2 jaar geleden een röntgenfoto heb laten maken van mijn schouder omdat ik met voetbal hierop gevallen was en weer veel last had. Omdat het een kwetsbaar gewricht is en ik redelijk voorzichtig ben met mijn schouder (door zijn ‘handicap’) besloot ik er even naar te laten kijken. Er was niets uit de röntgenfoto gekomen. Wat ik mij later afvroeg was hoe ze dan niet hebben kunnen zien dat mijn banden naar de klote zijn. De keer erop (hieronder, breuk radius) heb ik nagevraagd hoe het kan dat dat niet was opgevallen, blijkbaar zie je spieren en weefsels niet op röntgenfoto’s. Dat verklaart een hoop, maar wat ik vreemd vind is dat als je komt om een röntgenfoto te laten maken van een pijnlijk gewricht en hiervan je sleutelbeen ver uitsteekt ze ook niet het vermoeden hebben dat het iets anders is dan een breuk en hier naar gekeken moet worden. Ze hebben niets gevraagd over voorgaande complicaties en ze kijken ook niet naar je medisch dossier heb ik het idee (voordat er daadwerkelijk actie ondernomen gaat worden).

    Nu heb ik bij mijn slechte arm 2 maanden geleden mijn radius gebroken en heb ik ook weer wat regelmatiger last gekregen van mijn schouder. Ik was met voetbal verkeerd op de arm geland, echter hebben ze ook niet naar andere plaatsen dan de elleboog gekeken. Vooral na het slapen heb ik regelmatig in de ochtend redelijk wat pijn. Mijn fysio (voor de elleboog) zegt dat opereren niet verstandig is en fysio beter is voor het herstel (verkeerde houding et cetera), maar ik denk eigenlijk dat het beter zou zijn het te verhelpen. Zou je mij ook de gegevens van de Belgische kliniek kunnen mailen? Weet jij tevens hoe zulk soort ingrepen (in het buitenland) door de zorgverzekering (gedeeltelijk) worden gedekt?

    Like

  20. Pingback: Home | Behandeling AC luxatie / Tossy 3 / Rockwood 3

  21. Hallo Michiel,

    Ik heb ook een tossy3 opgelopen, en ben ook naar huis gestuurd met een pijnstiller. Ook ik ben zelfstandige en werkzaam in de bouw. Na hier heel wat info gelezen te hebben, ben ik na twee weken na het ongeval naar Dr. Mortelé in Aartselaar gegaan en deze heeft een LARS ligament geplaats.
    In één woord uitstekend, en dan bedoel ik niet mijn sleutelbeen, je ziet bijna geen verschil, en dat zou me een biet wezen, maar ik kan alles weer als voorheen. Je moet er alleen een klein jaar voor uittrekken en rustig alles opbouwen zo als de Dokter het ook verteld en niet gelijk als een malle weer door willen als vele op deze site….
    Geduld loont, en ik zeg doen!!!

    Geliked door 1 persoon

  22. Hallo allemaal,

    Het is momenteel 19 maanden geleden (juni 2015) dat ik geopereerd ben aan mijn AC Luxatie Tossy 3. Eerder heb ik al een bericht gepost over hoe het gegaan is, en ik ben tot op de dag erg tevreden met mijn besluit om toch te opereren. Ik heb op dit moment vrijwel geen last meer van mijn schouder dus het is gelukkig goed afgelopen. Het enige nadeel is wel dat je er een flink litteken aan overhoudt, maar dat trekt ook bij na een aantal jaren.

    Kortom, persoonlijk heb ik een goede ervaring met de operatie!

    Maxim

    Like

  23. Ik wil iedereen bedanken die zijn recensie heeft achtergelaten over het opereren in Belgie en in het bijzonder de maker van deze website. Ik ben sporttrainer en had een tossy 3 opgelopen. Hier in Nederland werd mij een conservatief herstel geadviseerd. Dit voelde niet goed en ben op internet gaan zoeken. Dankzij jullie adviezen ben ik vorige week geopereerd middels lars (in de acute fase) en voelt mijn schouder nu al goed aan. Nu hopen dat het herstel op de lange termijn ook zo verloopt. Het AZ Niklaas ziekenhuis is een echte aanrader.

    Geliked door 1 persoon

    • Beste Robbin, Fijn dat het allemaal goed is gegaan.
      Ik zit in hetzelfde schuitje. Heb ook een tossy 3 opgelopen door een val met de mountainbike. Ook naar huis gestuurd met de conservatieve behandeling. Ben nu weer een dikke maand aan het werk. (Zelfstandig Timmerman) Als ik maar geen kracht hoef te zetten boven de schouder is het allemaal wel te doen, maar de schouder kraakt en is erg instabiel. Aangezien ik nog een dikke 30 jaar moet werken denk ik toch om mij alsnog te laten opereren middels lars.
      Ik heb nog wel een aantal vragen. Ik hoop dat jij mij daar wat antwoorden op wil geven.
      Heb je een dagopname gehad of moest je een nachtje blijven?
      Zijn alle kosten m.b.t. de operatie afgedekt door de zorgverzekering
      Welke arts heeft jou behandeld?
      Hoe lang moest je wachten tussen intake gesprek en operatie?

      met vriendelijke groeten, Michel van Gelder

      Like

    • Mijn man wil ook deze operatie gaan doen.
      Heeft al jarenlang ac luxatie en krijgt nu heel veel last.
      Hoe gaat het nu verder met je na deze operatie gedaan te hebben?
      En heb je het adres voor mij?
      Graag
      Groet

      Like

  24. Hallo Michel,

    Dr. Dom heeft mij geopereerd. Ik had een dagopname. Interpolis heeft een contract met dit ziekenhuis dus dat is in orde. Ik had op dinsdag een intake gesprek en vrijdag kon ik al geopereerd worden.

    Groetjes Robbin

    Like

    • Hoi Robbin, Dank voor het delen! Ik heb ook een tossy3. Nu 1 week geleden. Over 1 week heb ik een afspraak met een schouderorthopeet in het ziekenhuis in Nieuwegein (waar ik woon). Weet jij de precieze naam van de behandeling? Dan kan ik vragen of dit hetzelfde is als die ‘LARS ligamenten’ waar meerdere mensen het over hebben. Dat zou ik ook graag doen. Ik sport veel en werk als ZZP-er in de zonnepanelen (veel tillen boven mijn schouder dus). Alvast bedankt, ik hoor het graag.

      Like

  25. Heel erg bedankt voor deze blog! Via (o.a.) deze blog heb ik na een AC luxatie tossy 3 gekozen voor een dogbone operatie (via kijkoperatie) door Dr Raven in Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Operatie heeft 5 weken geleden plaatsgevonden en a.s. woensdag vindt controle door orthopeed plaats. Nog 1 week in de dag-en-nacht-mitella en daarna gaat ie heel hard de prullenbak in. Voordeel van een kijkoperatie is overigens dat orthopeed gelijk je hele schouder even checkt. Bij mij bleek bijv ook de lange bicepspees gescheurd en is vervolgens doorgeknipt zodat ik hier geen pijn aan over zou houden (deze pees schijnt de mens niet te gebruiken). Na volgende week staat mij zo’n 4 maanden fysiotherapie te wachten.

    Geliked door 1 persoon

    • Hoi teo ik had precies hetzelfde tossie 3 ook in Apeldoorn met de dogbone geopereerd maar door andere arts. Ook bij mij de lange bicepspees doorgeknipt. Overigens gebruik je die wel maar schijnt. Voor 20% bij te dragen aan kracht.
      Ben benieuwd of je nu ook een popey spierbal hebt?
      In mijn geval had ik het liever van te voren bespreekbaar gehad willen hebben 1e plaats omdat mijn korte bicep ook al met een ander ongeluk al gedeeltelijk weg is en ten 2e optisch en ten 3e niet iedereen zal pijn krijgen en je knipt wel een stukje van je lichaam weg.
      En weg is weg ik had bij bespreking het risico genomen.
      Het gaat overigens wel goed met mij en mijn misvormde spierbal.

      Like

      • Hoi Mark, mijn spierbal (voor zover daar sprake van is 😉 zit volgens mij nog wel op z’n plek. Het verplaatsen van biceps ten gevolge van doorknippen lange bicepspees vindt geloof ik in 30% van de gevallen plaats. En volgens orthopeed draagt de lange bicepspees voor zo’n 10% bij aan de stabiliteit van je arm/schouder. Ik moet zeggen dat ik direct na de dogbone operatie redelijk te spreken was over het resultaat van de operatie. Echter 4,5 maand verder nu weet ik niet of ik het iemand zou aanraden: door immobilisatie (mitella) van 6-8 weken heb ik een (licht) frozen shoulder gekregen en is daarnaast het sleutelbeen weer behoorlijk omhoog gekomen (of ws schouder weer gezakt). Dat eerste is ws pech en komt vaker voor, maar is wel ontzettend irritant en herstel kan erg lang duren. En dat tweede, het weer omhoog komen van sleutelbeen, is mij weliswaar van tevoren wel (terloops) genoemd, maar het verschil direct na de operatie en 3-4 maanden later vind ik toch wel groot en valt me dus tegen. En dan mag ik hopen dat het hier bij blijft, anders had ik m.i. net zo goed voor een conservatie behandeling kunnen kiezen.

        Like

  26. Hallo,
    allereerst allemaal bedankt voor deze post.
    Ben zelf met de racefiets gevallen,gebroken rib,gat in long en 4 dagen opname daarbij ook SC gewricht en AC gewricht tossy 2.
    In het ziekenhuis werd mij gezegd daar doen we niks aan, helaas een halfjaar later met skieen weer op mn rechterschouder geland en alles afgescheurd.
    AC Luxatie tossy 3, ben gelijk gaan informeren en begreep dat er in NL niks aan gedaan wordt maar je dan altijd last houd,zeker bij zwaar trainen.
    Dit was voor mij geen optie, ben binnen 2 weken door Dr Hans Mortele geholpen en geopereerd met een lars Ligament, super resultaat.
    Ontvangt snel en ongecompliceerd in Aartselaar net onder Antwerpen en operatie in Brussel, om 08:00 gemeld en 15:00 weer richting huis.
    Ben nu 2 weken verder en kan bijna alles weer doen, nog wel even uitkijken met kracht zetten maar super tevreden.
    Als jou hetzelfde overkomt zou ik niet lang nadenken, operatie moet uiterlijk binnen 3 weken voor goed resultaat dus hop naar onze Buren.
    gr henk

    Geliked door 1 persoon

    • Hoi Henk,

      Zelf ben ik 2 jaar geleden geopereerd. Op het moment voel ik geen pijn meer, alleen bij bepaalde bewegingen met gewicht (bijvoorbeeld bankdrukken). Mag ik vragen hoe jouw litteken er uit ziet?

      Bij mij is die ongeveer 10-12 cm, en redelijk breed (5mm). Zelf ben ik in het AZM Ziekenhuis Maastricht geopereerd.

      Groet,
      Maxim

      Like

  27. Hallo allemaal,

    Wilde al een tijdje mn verhaal doen over mijn eigen ervaring, aangezien alles maar negatief is wat je leest. Heb 5 maanden geleden ook een tossy 3 opgelopen met een stoei partij. Ik doe zelf zwaar fysiek werk en fitness 5 keer per week op hoog niveau. Net als bijna iedereen kreeg ook ik het advies niet opereren. Toen ik thuis kwam ging ik gelijk een beetje op internet kijken en las al die reacties over mensen die alleen maar pijn en problemen hadden, en die een operatie aanraden. Werd er bijna depressief van. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk alles weer doen, en als je zwaar traint of veel fietst etc. , zie je al je resultaten in je hoofd weer heel snel verdwijnen. Heb de chirurg wel 2 keer gebeld of ie echt niet kan opereren, maar uiteraard zei die dat ik geduld moet hebben(wat ik eigenlijk helemaal niet had). De eerste paar weken is idd klote. Veel pijn, en had een slapend gevoel in me nek. Toen ik voor et eerst na 2/3 weken weer voorzichtig probeerde te trainen, kon ik na 2 minuten weer naar huis omdat niks kon. Nu, 5 maanden later gaat het echt veel beter. Tuurlijk voel ik me schouder nog wel na een training, maar Je moet gewoon geduld hebben en niet na 2 weken al hopen dat je weer de oude bent! Als je je been breekt of kruisband scheurd ben je ook een eeuwigheid bezig om te herstellen. Al die mensen op die websites praten je helemaal de put in. Wacht eerst ff een paar maanden en doe er wel wat aan. Met thuis zitten wordt je schouder niet beter, je moet er wel wat voor doen. Toen ik weer heel voorzichtig kon beginnen met trainen, merkte ik na elke training dat het iets beter ging. Sommige oefeningen zoals bankdrukken blijft ook nu nog gevoelig, maar werken kan ik weer voor 100%, en trainen gaat ook bijna alles weer als vanouds. Squatten deadliften biceps triceps. Alleen met bankdrukken zit ik nog wat lager kwa kg. Shoulder dumbell press ook kwa kg weer als vanouds, alleen ze in de lucht krijgen ff pijnlijk. Wat ik wil zeggen is dat je geduld moet hebben en moet doorzetten. Probeer zo snel mogelijk weer te trainen, als is het maar met 1 kg. En je kan wel een operatie forceren, maar als je na 2 jaar terug de operatie tafel op moet omdat je schouder plaatje los geschoten is, of vanwege ontstekingen heb je spijt dat je je heb laten opereren omdat je te ongeduldig was. Als het met mij goed is gekomen in zo’n korte tijd moet het andere ook lukken. Succes!

    Geliked door 1 persoon

  28. Hoi,
    Ik ben 2 weken geleden geopereerd in het Slotervaart ziekenhuis aan een tossy 3.Opgelopen na een val van een paard.Ze hebben het met m’n hamstring gerepareerd. Ik mag niet klagen,geen pijn.Het enige bloedirritante is dat draagding wat je 24/7 om moet. Morgen eerste controle en mogen de nietjes eruit.Ik hoop half December weer aan het werk te kunnen. Hoe is jullie verloop geweest vanaf het moment na operatie?

    Like

  29. Hoi,
    Heb 5 weken geleden val met MTB gemaakt en een Tossy 3 / Rockwood 4- cadeau gekregen.
    In het ziekenhuis in Maastricht geweest en kreeg daar ook de conservatieve aanpak te horen.
    Na 2.5 weken terug voor controle bij specialist, deze twijfelde over wel / niet opereren.
    Heb op dat moment erop aangedrongen dat ik wel een operatie wilde, mede ook omdat ik fysiek redelijk zwaar werk doe en mijn schouder dus redelijk veel belast.
    Hierop werd een operatie ingepland en 5 weken na mijn val werd ik geopereerd.
    Wat ik wil zeggen is, dat je zelf ook inspraak hebt in het wel of niet operatief behandeld worden, en dat je het niet eens hoeft te zijn met de conservatieve aanpak.
    Nu een week na de operatie is schouder nog steedst pijnlijk maar nu al merkbaar beter beweegbaar dan wat het was.

    Dus gewoon erop aandringen dat je een operatie wil, en beterschap aan een ieder.

    Gr. Jack

    Like

  30. Allereerst: ik heb je blog met veel interesse gelezen. Als recente “ervaringsdeskundige” heb ik hier heel wat info uit gehaald en ik vind het lezen van ervaringen van anderen met deze blessure best wel waardevol.

    Ikzelf heb een AC luxatie graad 3 (dus pezen volledig gescheurd, en schouder los van het sleutelbeen, zoals op je blog) opgelopen na een verkeerde val met ijshockey in de boarding.
    Tegen mij is de piste van “operatie” echter nooit in twijfel getrokken. Op de spoed werd dit meteen aangehaald als de te volgen weg en de orthopedist was hier ook van overtuigd. Dit wel met de kanttekening dat ik Belg ben en ik naar een ziekenhuis in Antwerpen gegaan ben (AZ Monica). Vrijdag diagnose op de spoed, dinsdag afspraak met de orthopedist, woensdag ingepland voor operatie. Dit alles was dus vrij snel. De techniek die bij mij gebruikt is, is weaver-dunn met tightrope en allogreffe (waarvan ik begrijp dat het een donorpees is).
    Er werd me verteld dat dit voor sportief actieve personen, of mensen die beroepshalve zware arbeid verrichten, steeds de gevolgde behandeling was.

    Persoonlijk denk ik, zeker als ik ervaringen van anderen (vaak Nederlandse fora) lees, dat dit wel de beste weg is. Ik ben momenteel 5 weken na de operatie en ben twee weken na de operatie begonnen met kine. Ik heb op dit moment de meeste mobiliteit in mijn arm terug, heb al tweetal weken geen pijn meer zonder draagband, en kan hem bijna overal bewegen zonder pijn. Enkel de arm achter mijn rug is nog lastig. Bij de kinesist volg ik een reeks van spierversterkende oefeningen. Ik merk hier ook week na week de vooruitgang. Ik doe een hele reeks van oefeningen met gewichtjes en een rekband om de spieren terug te trainen naar normale sterkte. Op dit moment is er één van: op de rug liggend aan twee handvaten mezelf optrekken. Hiervan was ik eerlijk gezegd verbaasd dat dit reeds gaat zonder pijn, want zo hangt al je lichaamsgewicht even aan je armen.

    De volgende mijlpaal is 14 maart. Dan zal besloten worden of alles stevig genoeg is om contactsporten te hervatten. Tegen dan kom ik misschien nog eens terug voor een update.

    So far, so good…

    Like

    • Ondertussen zijn we bijna 3 maanden na de operatie, en heeft m’n dokter zijn ok gegeven voor hervatten van contactsporten en ook mijn kine beschouwt de schouder nu als in orde. Wel heb ik de raad gekregen om de kine-oefeningen te blijven volhouden.

      Zwaardere oefeningen zoals opdrukken, planken (gewoon en zijwaarts) en pull-ups (handen naar me toe) lukken allemaal zonder pijn. (Pull ups met handen van me weg geven nog pijnlijke spanning aan de voorkant van de schouder).
      Ook mijn eerste hockeytraining verliep zonder noemenswaardige klachten (heb wel besloten dit seizoen geen wedstrijden meer te spelen).

      Kortom, heel tevreden van het herstelproces.

      Samengevat:
      Operatie (tight rope/allogreffe) 5 dagen na het ongeval
      Na 2 weken start met kine, lichte oefeningen na 3w
      Na 4 weken de meeste mobiliteit van het gewricht terug, na 5w terug kunnen starten met lopen
      Na 10 weken: high load oefeningen zonder pijn en terug ok verklaard om alle sporten te hervatten

      Laatste tip: doe toegeweid alle oefeningen die de kine je meegeeft. Ik deed ze een half uur s ochtends en half uur s avonds. Dat heeft een grote impact op de vooruitgang in het herstelproces.

      Like

  31. ik ben zelf 12dagen geleden gevallen en ik herken veel op de website. Allereerst door twee artsen een comservatief beleid aangepraat. Ik heb trouwens een ac luxatie geaad 4,5. De derde arts gaf aan dat het een ooeratie moet worden maar dat hij niet meer opereert. Reden is dat hij er geen vertrouwen in heeft. Hij ziet alleen allende. Nu ben ik 12 dagen verder en weet ik nog steeds niet wat het beste is. Ik wil acuut geholpen worden, maar niemand lijkt mij te willen helpen. 1 arts wil inmiddels over drie weken opereren via de lockdown methode. Deze zelfde arts gaf ook aan dat ik hard moet wegrennen als iemand begint over de plaattechniek…. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik lees meer positieve verhalen over de LARS. Kan iemand mij helpen aan een goede ervaren arts? Ik ben trouwens 34 jaar en altijd heel actief met sporten geweest.

    Like

  32. Op 24 maart jl. heb ik een AC luxatie tossy 3 opgelopen (ook gevallen met mountainbike). In het ziekenhuis in Sittard-Geleen kreeg ik de week daarop diverse behandelmogelijkheden voorgelegd maar de noodzaak om snel in te grijpen was er volgens de arts niet. Vervolgens ben ik zelf op zoek gegaan en via deze site bij dr. Hens in Belgie terecht gekomen. Dinsdag 3 april op consult en vrijdag 6 april werd ik geopereerd. Inmiddels 3 weken na de operatie is de mitella af en mag ik van dr. Hens alle activiteiten hervatten. Ik heb nog wel een weg te gaan qua revalidatie. Ben veel spierkracht kwijt maar tot op heden zeer tevreden met de spoedige aanpak en kundige arts(en). Het resultaat ken ik pas over 4-5 maanden als de
    orif hookplate verwijderd wordt van mijn sleutelbeen. De kans op natuurlijk herstel van de ligamenten is vanwege spoedige ingreep (binnen 2 weken) goed. Bedankt voor deze website en reacties die geplaatst zijn. Deze hebben mij zeer geholpen in mijn keuzes voor deze operatieve aanpak en deskundige arts. Mocht je specifieke vragen hebben over mijn keuzes, operatie of herstel, vraag het gerust.

    Like

    • Hey Joost,

      Ben je nog actief op deze site? Hoe is jou volledige herstel verlopen tot nu toe? Dr.Hens heeft bij mij het zelfde gedaan alleen dan na 3 weken.

      Groetjes Jordy

      Like

  33. Dag ervaringsdeskundigen,

    Heb zelf na een ongeval met racefiets (aangereden door automobilist) nu reeds 2,5 mnd conservatieve behandeling gevolgd. Ging best wel goed. Helaas de laatste weken pijnlijke steken rond het uitstekende sleutelbeen. Daar waar de huid (bindweefsel) langs het bot glijdt en schuurt. Er zit bij mij een uitstekend botpuntje die nogal voor wat irritatie zorgt. Heb nu maar weer een gesprek met orthopeed aangevraagd. Ben zelf sportdocent en fiets veel. Kon al wel weer bijna alles maar heb dus nu nogal een terugval door die stekende pijnen. Herkent iemand dit of is dit een typisch geval van ‘stond niet in de planning en verwachting’ en is pech …

    Like

  34. Hallo, zeer interessant om te lezen.
    Wij zijn ook zojuist naar huis gestuurd met bericht dat het vanzelf moet herstellen, als zelfstandige met zwaar werk. Welk ziekenhuis en arts ben je geweest in België?

    Like

    • Ik ben zelf zeer goed geholpen door prof dr Verborcht in AZ Monica, Antwerpen.
      Ik ben eind december 2017 geopereerd (een kleine week na het ongeval). Vervolgens 3 maanden van revalidatie met kinestherapie (3 x per week). Ondertussen ben ik sinds april/maart weer actief met al mijn sportiviteiten zonder echte hinder. In mijn geval: lopen/fietsen, obstacle running en ijshockey. Vooral met (touw-)klimmen e.d. had ik last verwacht maar alles gaat ondertussen weer prima.

      Zwaar werk en impactsporten in die eerste drie maanden zou echter niet mogelijk geweest zijn. Lopen mocht ik terug hervatten na week 5.

      Like

  35. Super blog inderdaad. Ook ik heb een ac luxatie, graad 3 na een harde landing op mn schouder door een motorongeval. Het verbaast me werkelijk waar dat de chirurgen er al standaard van uit gaan dat een conservatieve behandeling beter is. Ik heb ook de raarste dingen te horen gekregen. Vorige week direct na het ongeval vertelde de dokter in het ziekenhuis dat het niet mn sleutelbeen is die omhoog is geschoten maar mn schouder nu lager staat. Op de röntgenfoto is toch echt te zien dat mn sleutelbeen omhoog staat, maar goed.
    Vandaag bij de chirurg geweest. Zonder echt goed te kijken, ik mocht mn shirt gewoon aanhouden was zijn conclusie toch dat een conservatieve behandeling beter is. Opereren zou namelijk nogal riskant zijn, kans op infecties, zenuwen zouden geraakt kunnen worden en mn long zou doorboord kunnen worden dus werd het mij afgeraden. Waar mn bloed nu echt van kookt is dat hij meerdere malen grapte dat het natuurlijk veel stoerder is om een litteken te hebben dan zo een uitstekende bot. Het is een jonge chirurg die net afgestudeerd moet zijn, schat hem begin 30. Hij gaf zelf ook aan dat hij nog geen ac luxatie operaties uitgevoerd heeft in zijn carriere.
    Snap dat iedereen het moet leren. Al met al geen goed gevoel bij, en gebeld met mn zorgverzekeraar voor een second opinion. Zij stelden Annatommie voor in Rijswijk. Mocht iemand ervaring hebben met ze dan hoor ik dat graag, alle andere tips/adviezen etc. zijn meer dan welkom.

    Like

  36. Update van mijn thight rope (doge bone) operatie.
    Inmiddels 4 jaar geleden(zie onderstaand bericht destijds) , geen moment spijt van gehad ik doe mountainbiken (ook race en cyclo) hardlopen fitness kickboxen en alles zonder in te houden. Recent nog stevig op mijn elleboog gevallen met gewicht van een ander erbovenop, arm blauw beurs maar schouder/ sleutelbeen nog netjes op zijn plaats.

    Mark Westerhof
    op 8 juni 2016 om 22:40
    Ook ik ben 2015 geopereerd aan tossy 3 na een salto met de MTB met de dogbone methode.
    4,5 week na de val geopereerd zou eerst na 3’5 week zijn maar spullen waren niet op orde?
    Tijdens operatie bleek ook lange biceps pees dusdanig beschadigd (de arts melde dat ik hier misschien later last van zou kunnen krijgen)dat de arts besloot deze door te snijden.
    1e dag na operatie veel pijn toen 24 uurs pijn blokkade na 12 uur bleek te zijn uitgewerkt. Dit nam vrij snel af.
    Wel lang irritante zeurende licht pijn in binnenkant boven arm en onderarm (veel zelf massage verlichte wat)
    Daarna 6 weken immobilisatie vervolgens 6 weken range of motion terug zien te krijgen vervolgens lichte krachttraining.
    Na die periode terug op de MTB en hardlopen en later weer wat recreatief boksen.
    Op dit moment push en gooi ik met die arm weer een kettlebell van 20 kg diverse malen omhoog.
    Met een lange MTB tocht 70 km wel licht last gehad van krakend gevoel on aangenaam gevoel maar ook dit wordt minder.

    Al met al een geslaagde operatie hoewel ik baal van die biceppees,liever was ik van die mogelijkheid op de hoogte gesteld of had het risico
    Genomen dat ik er wel of geen last van zou krijgen.

    Like

  37. Mijn ervaring: Ben 19 juni 2018 gevallen met de racefiets in peloton. Resultaat: 9 ribben gebroken, klaplong, tossi4 letsel schouder, peroneuspraxie links(klapvoet), en als gevolg medicatie ernstige leverfunctiestoornis. Schouder opereren werd in Breda afgeraden door chirurgen en fysiotherapeut. Via deze site uiteindelijk in Gent terecht gekomen. Prof. Van Tongel heeft mij onderzocht en stelde de diagnose tossi 4 letsel. Het al of niet opereren liet hij aan mij over. Ik ben geopereerd 01 februari 2019. Hij heeft Lars-Ligament gebruikt op mijn verzoek want hij wilde zelf een donorpees gebruiken. Ik had op deze site veel positieve ervaringen gelezen over de methode met het lars ligament. Hij heeft bij mij niet het sleutelbeen ingekort. Dit hoorde ik pas na de operatie en ik was erg verbaasd omdat vrijwel alle chirurgen wel het sleutelbeen inkorten om schuren tegen het acromion van het schouderblad te voorkomen. Zou volgens hem betere stabilisatie geven. Ik heb zeker 2 maanden veel last gehad en heb ook nog een corticosteroïden injectie in de schouder gekregen omdat ik een frouzen shoulder had. Daarna ging het snel de goede kant op. Ik ben ook nog 2 maal bij Dr. Hens in St. Nikolaas op consult geweest. Die was toch tevreden en raadde mij aan geduld te hebben en vooralsnog niet gelijk een stukje van mijn sleutelbeen te verwijderen. Nu gaat het allemaal stukken beter, doe bijna alles weer. Ik heb geen fysiotherapie gehad maar ik heb wel thuis de oefeningen gedaan die de chirurg had aangeraden. Zowel Dr. Van Tongel uit Gent en Dr. Hens uit St. Nikolaas hebben mij allervriendelijkst geholpen. Ben nu blij dat ik heb doorgezet

    Like

  38. Allereerst hulde voor deze Blog!
    Op 26 april probeerde ik een val op een verhard voetbalveldje op te vangen met een judo-koprol, maar dat pakte verkeerd uit. Uiteindelijk toch te hard op mijn schouder terecht gekomen en een bezoekje Eerste Hulp gedaan. Geen botten gebroken, maar wel een AC luxatie tossy 2 opgelopen. Ruime week met een armband gelopen en 2 weken na val een ziekenhuiscontrole gehad door een chirurg. Conclusie chirurg: Tossy 2, geen operatie nodig en gelijk door naar de fysio was het advies. De fysio heeft mij nu 4 keer behandeld. Ik vind mijn tossy 2 toch niet goed aanvoelen tijdens slapen en lichte arbeid met mijn rechterarm. Mijn dokter en fysio zeggen het nog 4 tot 8 weken aan te kijken en daarna vervolgstappen te ondernemen. Van de week kwam ik op deze blog terecht en ben gechameerd geraakt de LARS kunstligament operatie. Vraag aan jullie: doen ze ook een LARS operatie voor tossy 2? Ik las in deze blog dat diverse mensen zochten naar klinieken/ziekenhuizen, die een LARS operatie kunnen uitvoeren. Ik heb een aantal namen van chirurgen uit dieverse blogs in onderstaande lijst gezet. Welke kliniek/ziekenhuis raden jullie mij aan?

    Voor advies of second opinion:
    – Drs. Maarten van der List (bergman Clinics Naarden)

    LARS operatie:
    – Dr. Heus (AZ Nikolaas Ziekenhuis – België)
    – Caretomove.be (België)
    – Turnhout-orthopedie.be (België)
    – Dr. Albers (AVE Orthopedische Klinieken Nederland)
    – Dr. Samijo (Zuyderland Medisch Centrum Heerlen Nederland)
    – Dr. Mortelé (Parc Leopold ziekenhuis Etterbeek België)
    – Prof. Dr. Verborcht (AZ Monica Antwerpen België)

    Like

      • Vervolg “second opinion” : Dokter Van der List van Bergman Clinics was geen voorstander van een LARS operatie met een kunstpees. Hij zou bij hoge uitzondering, niet in mijn geval, wel kiezen voor een LARS operatie mbv een eigen pees uit de bovenbeen. Hier ben ik zelf geen voorstander van. Omdat mijn sleutelbeen een ander bot raakte bij bewegen, stelde Dokter Van der List voor om mijn sleutelbeen in te korten met 1-1,5 cm. Ik ben tot de conclusie gekomen dat Dokter Van der List mijn AC Luxatie Tossy 2 problemen niet gaat oplossen. Ik heb besloten om een LARS operatie in België uit te laten voeren.

        Like

      • Begin oktober werd ik door de Belgische importeur van het LARS ligament doorverwezen naar orthopeed Dr. Karl Dom van Care-to-Move in Sint- Niklaas. Tijdens het eerste gesprek begin november met Dr. Karl Dom besloten om de LARS operatie te laten uitvoeren. Ik kom binnen 3 weken al terecht in het AZ Nikolaas ziekenhuis voor de operatie. Wachttijden kennen ze niet in België. 25 November geopereerd en kon de volgende dag weer naar huis. Eerste 4 weken in mitella gelopen en voelde mijn schouder heel stijf aan. Hierna kwam de beweeglijkheid geleidelijk weer terug. De eerste controle na 4 weken door Dr. Karl Dom was positief. Ik mocht al meer zonder mitella zitten/lopen met een stabiele armhouding. Na 6-8 weken heb ik de mitella niet meer gebruikt en ben daarna ook weer aan het werk gegaan. De tweede controle was ook positief. Dr. Karl Dom zei dat de beweeglijkheid steeds meer terug komt en dat ik 6 maanden na operatie compleet hersteld zou moeten zijn. Het is nu april en heb mijn beweeglijkheid volledig terug. Soms als ik in een verkeerde houding geslapen heb, voelt mijn schouder stijf en pijnlijk aan. Dit verdwijnt binnen een half uur. Als ik mijn schouder belast met klussen merk ik nog wel dat mijn schouder nog niet 100% hersteld is. Bij langdurig klussen of in tuin werken laat mijn schouder dat wel weten door verminderde kracht en zeurpijnen. Ik hoop dat dit de komende maanden ook zal verdwijnen. Ik zal over een aantal maanden weer een bericht achter laten. Mochten jullie meer informatie over mijn België trip willen hebben, laat mij het weten via een reactie of email. Overigens zijn alle kosten vergoed door mijn zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die een borgcontract heeft met het AZ Nikolaas ziekenhuis.

        Like

        • Marcel, wat was voor jou de belangrijkste reden om naar de orthopeed te gaan, de pijn of de cosmetiek? En hoe bewijs je dat er een Tossy 2 of Tossy 3 is? In de literatuur is duidelijk aan gegeven wat het verschil is maar ik vermoed dat artsen alleen naar de cosmetiek kijken.
          Datgeen wat je beschrijft is dat na de LARS operatie een revalidatie tijd komt van drie tot zes maanden.
          Voor mijzelf stoort mij de cosmetiek, niet vanwege het trapje (bult) wat op zich meevalt, maar meer dat de schouders niet mee synchroon zijn.
          Is er de zekerheid dat na een LARS operatie beide schouders er weer normaal uit zien. En dat het enige verschil is dat er een litteken van 7 tot 8 cm is. De arts in België heeft mij verzekerd dat de functionaliteit blijft zoals hij nu is.

          Like

        • Beste Marcel,
          Wat was voor jou de belangrijkste reden om naar de orthopedie te gaan, cosmetisch en/of pijn? Bij mij valt de pijn mee, alleen voelt de rechterarm anders aan, en mij stoort het cosmetische. Bij de rechter schouder is duidelijk een trapje (bult) zichtbaar. Belangrijk voor mij is dat de schouders niet meer mooi symmetrisch zijn. Als ik alles naar achteren druk valt het mee, maar in gewone positie blijf je het zien.
          De arts die mij in 1993 zag gaf een Tossy 2 aan, maar bewijs heb ik niet gekregen. In België vorige maand werd mij verteld dat het zowel een Tossy 2 als een Tossy 3 kan zijn. Hoe krijg ik hier duidelijkheid in?
          Het gaat mij in wezen om een cosmetische correctie bij de LARS operatie. Ik wil echter wel dat mijn functioneren blijft (of beter zal worden) maar absoluut geen terugval. Hoe is bij jou nu het cosmetische, nu beide schouders nagenoeg symmetrisch? En valt het litteken mee? Klopt het zo’n 8 cm ongeveer?
          Jan

          Like

      • Hallo Jan, bedankt voor je reactie. Belangrijkste reden om naar de orthopeed te gaan was voor mij het instabiele gevoel bij het uiteinde van mijn sleutelbeen, het uiteinde van mijn sleutelbeen raakte constant het bot waar het normaal aan vast zit met een peesverbinding en ik kon geen langdurige krachtbewegingen maken met mijn arm. Dus niet cosmetisch, maar pijn en functioneel. Tossy waarde heeft te maken hoe hoog het sleutelbeen meer naar boven staat tov een normale stand van de sleutelbeen bij hangende armen. Ze hebben 5 gradaties. De stand van het sleutelbeen wordt bepaald door het aantal pezen welke het sleutelbeen naar beneden houdt. Dit zijn 3 pezen. 1 pees zit aan het uiteinde van de sleutelbeen. 2 andere pezen zitten onderaan de sleutelbeen naar beneden toe. Je kan je voorstellen dat als alle 3 de pezen gescheurd zijn de sleutelbeen naar de schouder toe helemaal los zit en alleen aan de onderkant nog vast zit. Met 3 gescheurde pezen hebben we over Tossy 5 en spreek je over een pianosleutelbeen. Als je op het uiteinde het sleutelbeen dan naar beneden duwt, springt het als een pianotoets weer naar boven. Tossy waarde wordt dus mede bepaald door het aantal gescheurde pezen, die de stand bepaald. Je kunt 1,5 gescheurde pezen hebben. De bovenste volledig gescheurd en 1 van de onderste half. Dit geeft een bepaalde stand en krijgt een Tossy 3 waarde. Ik ben geen dokter, maar zo moet je het zien hoe ze de Tossy waarde bepalen. In mijn geval was de bovenste pees volledig gescheurd en de onderste 2 pezen waren in orde. Zij gaven mij een Tossy 2 waarde en in Nederland zijn ze heel conservatief met het opereren van Tossy 2. Je moet er mee leren leven en een operatie kan nadelige gevolgen hebben, werd tegen mij gezegd. Bij mijn Tossy 2 stak mijn sleutelbeen maximaal 1 cm hoger uit tov van mijn andere schouder. Daar had ik geen moeite mee, zoals eerder genoemd ging het mij niet om de cosmetiek. Ik had veel pijn tijdens het slapen in bepaalde houdingen en bij langdurige krachtbewegingen zoals bijvoorbeeld hameren, zagen en zand scheppen. Belgische orthopeed heeft bovenste gescheurde pees weer hersteld, uiteinden van het sleutelbeen ingekort en een LARS operatie uitgevoerd. Hiermee zijn mijn klachten voor 90% verholpen.

        Als ik jouw verhaal lees heb je minimaal Tossy 3. Is er bij jou een MRI scan uitgevoerd om te bepalen hoeveel pezen er gescheurd zijn of gedeeltelijkgescheurd zijn? Nogmaals Nederland is erg conservatief met opereren, maar laat je niet ompraten door negatieve verhalen over een AC luxatie operatie. Mij werd gezegd dat een gescheurde pees niet meer hersteld kan worden. In België herstellen ze zonder nadenken gescheurde pezen ongeachte de leeftijd. Bij mijn moeder werd afgeraden een gescheurde pees te laten opereren vanwege haar leeftijd van 76 jaar. In België speelt een hoge leeftijd geen rol. Dus ook mijn moeder is onder behandeling bij dezelfde orthopeed, maar door de coronabeperkingen kunnen we niet naar België toe voor een operatie.

        Een LARS operatie heeft mij meer functionaliteit terug gegeven. Ik heb 2 littekens van 4 cm er aan overgehouden, maar tegenwoordig zie je daar alleen nog een streep van over. Cosmetisch zal je altijd verschil in sleutelbeenstand blijven zien van in mijn geval hooguit een 0,5 cm. Dus cosmetisch ga je er zeker op vooruit. Je kan aan orthopeed vragen om beide sleutelbeengelijk te krijgen, maar dat betekent dat er op het LARS Legament (kunstpees) veel kracht staat wat ook weer nadelige gevolgen kan hebben voor de toekomst. Vraag dit na bij je orthopeed. Bij welke belgische orthopeed ben je onder behandeling?

        Groet Marcel

        Like

  39. Inmiddels ben ik een jaar verder na mijn aanrijding en val met racefiets. Ik heb een blijvende tossy 3. Conservatief behandeld. Kan alles weer. Ben gymdocent en ook in de ringen hangen ed is geen probleem. Heb zo goed als gelijke kracht weer in de schouders. Soms nog iets sneller vermoeid aan de aangedane zijde. Bij het mtb’en (jumpen en landen) voel ik heel soms een klein beetje instabiliteit. En bij een fikse inspanning is het wel eens dat ik voel dat het anders zit. Maar geen pijnklachten. Dus in mijn geval heeft het conservatieve beleid wel goed uitgepakt. Ook belangrijk om te horen omdat ik veel mensen hoor die graag willen opereren.

    Like

  40. 21 augustus ac luxatie operatie gehad. Techniek: Dog Bone-FiberTape constructie.
    Nu 6 week later voor controle en bleek dat de onderste clip van de dog bone constructie was los geschoten!
    Zijn er meer mensen met hetzelfde probleem en zo ja, hoe is dat verder afgelopen?
    Alleen de hamstring pees houd mijn sleutelbeen nu nog op zijn plaats.
    Zal het losgeschoten clipje in een later stadium nog moeten worden verwijderd?

    Like

  41. Beste mensen,
    Reeds in 1993 een AC luxatie (Tossy 2) bij een fietsongeval opgelopen. Domme pech, fiets kwam in een tramrail, waarbij ik met gestrekte arm mijn koffer op het bagagerek vasthield. Vorige maand bij Dokter Hens (St Niklaas) terecht gekomen na 27 jaar conservatief beleid in Nederland te hebben mee gemaakt. Functioneel nauwelijks beperking, maar kosmetiek blijft mij storen (een trapje).
    Voorgesteld een operatieve ingreep, stabilisatie schouder met LARS ligament. Nu een moment van nadenken aangebroken of ik het wel of niet moet doen. Zo wie zo afwachten door Corona situatie.
    Wie kan mij tips geven en wat vertellen over operatieve ingrepen die ze reeds meegemaakt hebben in België.
    Jan

    Like

    • Hoi Jan,
      En ben je inmiddels geopereerd?
      Ik hoor graag je ervaring. Mijn man heeft ook ac luxatie (ongeval met de fiets jaren geleden) en krijgt nu echt last van zijn schouder en ook nek.

      Like

  42. Ik heb dit nu ook me sleutel been staat omhoog, het is paar dagen geleden gebeurd maar bij mij is geen breuk of scheur te zien op röntgen foto’s , was mij verteld dat het graad 2 luxatie was en die van jou was wel afgescheurd?

    Like

  43. Met mijn 28e door een vrachtwagen van mijn fiets gereden , Tossi 3 (dominante arm)ben geopereerd en daarna medisch fitness gaan doen, dit heeft wel gewerkt maar ben nooit echt van de pijn afgekomen ( rekken,strekken ) vooral boven mijn hoofd gaat nog steeds niet goed, kracht in mijn arm nooit echt optimaal geworden etc. Ben nu 51 en ben er nog steeds niet vanaf, wil niet negatief klinken maar je komt er nooit meer vanaf. Zoals ik al zei ben nu 51 en de kans op artrose is in mijn geval erg groot is ligt ook nog op de loer.
    Pijn in sleutelbeen en schouderblad, branderig gevoel en pijnelijke steken , paar keer per jaar vooral in de herfst en lente een stijfheid in schouder en schouderblad. Ik heb er mee leren leven en vind het best zo

    Like

  44. In oktober 2018 heb ik een Tossy 1 opgelopen, deze was op zich na 8 weken goed hersteld (middels tape werd het sleutelbeen naar beneden gedrukt en werd het goed ondersteund) en nadien ook weinig tot geen last meer van gehad.

    Echter eind maart 2021 ben ik weer over de kop geslagen en na de val voelde ik al meteen dat het niet goed was. Dacht eerst dat me schouder uit de kom was, maar toen ik me sleutelbeen voelde moest ik gelijk aan de Tossy denken.

    Een vriend heeft me direct naar het ziekenhuis in Almelo gebracht (was daar in de omgeving aan het fietsen) en daar kreeg ik uiteindelijk te horen dat het geen spoed was en werd met 2 pijnstillers, een mitella en het advies rust houden, terug naar huis gestuurd.
    De dag er na gelijk de huisarts gebeld dat ik een afspraak wilde bij de Orthopedie in Harderwijk waar ik in de buurt woon. Nadat zij het dossier had gezien werd ik direct door verwezen naar de chirurg en kon daar diezelfde week terecht. Nadat hij mijn sleutelbeen had bekeken en de foto’s had gezien werd er gelijk een afspraak ingepland om te opereren, helaas was de betreffende chirurg voor de dog-fiberbone techniek de komende weken volgepland dus is er besloten tot het zetten van een hoekplaat. De operatie werd op 30 maart uitgevoerd en was er blij mee dat dit zo snel kon.
    Alleen middels zo hoekplaat krijg je een beste snee in je schouder. Daarnaast worden alle spieren aan de kant gegooid. Heb goed last van mijn nek en arm gehad (spierpijn en constante verzuring) door middel van fysio is dit goed opgelost. Nu 5 weken verder en kan ik me arm redelijk goed bewegen, ben weer voorzicht aan het fietsen en dagelijks lichte kracht oefeningen aan het doen.

    Mijn advies bij een Tossy 3, blijf aandringen bij je huisarts of chirurg dat je geopereerd wil worden. Anders naar een prive kliniek stappen. Als je er niks aan doet, blijf je er je hele leven last van houden.

    Ps. Bedankt dat je hier een blog over begonnen ben, heeft goed geholpen.

    Like

      • Ik ben achteraf heel blin dat ik me heb laten opereren . Ik heb nu nergens meer last van en kan weer allerlei oefeningen aan. In Nederland werd ik door de specialisten afgeraden me te laten opereren. Groot verschil in inzicht!

        Like

      • Ik ben achteraf heel blijdat ik me heb laten opereren . Ik heb nu nergens meer last van en kan weer allerlei oefeningen aan. In Nederland werd ik door de specialisten afgeraden me te laten opereren. Groot verschil in inzicht!

        Like

  45. 28 april gevallen met de motor en een Rockwood 3 opgelopen. De Spoedeisende hulp stuurde mij weg met een mitella, om het op de conservatieve manier te laten “genezen”. Ik ben echter 39, en kan niet leven met het idee tegen een uitstekend bot te moeten aankijken. Daarom de week erop met de chirurg gesproken (J.S.K. Reinders, Groene Hart Ziekenhuis Gouda). Toevallig heeft deze chirurg zelf ook een Tossie 3, maar zich niet operatief laten behandelen. Hij raadde het mij af, maar gaf me netjes de keuze en besprak de voor en tegens. Kreeg een groot vertrouwen in deze man.
    Ik heb uiteindelijk gekozen voor operatie en deze is 3 weken na de crash uitgevoerd. Super snel, gezien de corona drukte. Het herstel ging in deze drie weken wonderbaarlijk snel. Ik kon feitelijk alles al weer. Heb zelfs nog een stukje motor gereden….

    Alles pre-operatie verliep prima. Plexus (verdoving) gezet in rechter arm. Νa bijkomen uit de narcose was de pijn echter bijna ondraaglijk, De plexus had wel mijn arm uitgeschakeld, maar de schouder niet! Ik lag echt kermend pijn te lijden tot de morfine inwerkte. Afijn, ik ben weer een nieuwe definitie van pijn rijker, haha. En ik had als motorcoureur al het e.e.a aan pijn meegemaakt….
    Na een nachtje morfine en prima verzorging op de verpleegafdeling mocht ik weer naar huis. Nu is het 5 dagen later en het gaat zeer voorspoedig. Elke dag weer een stukje beter, ook minder pijn. Voelt allemaal wel een beetje stijf allemaal, maar moet de komende weken nog even in een sling zodat de ligamenten weer aan elkaar kunnen groeien.

    Tot nu toe zeker geen spijt van de operatie, ondanks de pijn. Je moet er even doorheen. Lange termijn investering.

    Like

  46. Vorig jaar in Juni een Tossy 3/4 opgelopen. 10 dagen daarop de acute behandeling gestart met hoekplaat bij dr. Hens (AZ Nikolaas). Alles liep eigenlijk heel goed tot kort na de tweede operatie:
    Na een week merkte ik dat het sleutelbeen terug wat naar boven gekomen was. Sindsdien ben ik steeds meer last gaan krijgen in mijn nek, vooral in de auto of als ik lang aan een bureau zit. Ondanks de kine oefeningen ga ik er voorlopig niet echt op vooruit.

    Mijn ervaring bij dokter Hens is een beetje dubbel: de ingrepen verliepen vlot. Maar het advies dat ik na de tweede operatie heb gekregen heeft niet echt geholpen. Ik kreeg te horen dat ik meteen terug aan de slag kon en dat bewegen absoluut geen probleem was (heb dit meermaals nadrukkelijk gevraagd). Daarna heb ik toch nog een week rust genomen en dan opnieuw beginnen sporten/werken, maar vanaf de eerste dag in beweging merkte ik dat het sleutelbeen terug wat omhoog kwam en minder stabiel was.

    Kortom, de ingreep is voorlopig dus niet volledig geslaagd. Hopelijk komt daar nog verbetering in. ZIjn er hier mensen die een tweede keer zijn geopereerd nadat ze al een hoekplaat kregen? Ik hoor graag jullie ervaringen!

    Like

Plaats een reactie