Mijn herstel na operatie

Lees hier Mijn ervaring met 2 jaar conservative aanpak.

Na de val op mijn schouder waarbij ik een graad 3 AC luxatie opliep, heb ik bijna anderhalf jaar met een instabiel sleutelbeen geleefd. Het conservatieve beleid gaf enkel maar klachten in mijn actieve en sportieve leven. Dit kon gewoon niet langer zo doorgaan. Nadat ik mij had verdiept in de verschillende operatietechnieken heb ik uiteindelijk gekozen voor een reconstructie d.m.v. het “synthetische LARS ligament”.

Ik ben Februari 2015 geopereerd. De eerste drie weken heb ik een mitella gedragen die mijn schouder goed ondersteunde en immobiliseerde. Die standaard ziekenhuis mitella’s zijn niet al te best. De pijn was de eerste week niet mals en veel rust was nodig. Slapen ging natuurlijk alleen op m’n rug.

4 weken post-op had ik de eerste afspraak bij de fysio die mijn schouder goed had losgemaakt. Gelijk daarna kon ik al een stuk meer bewegen.

5 weken post-op was mijn range-of-motion weer bijna helemaal terug en kon ik op mijn linker zij slapen. Schouder was nog wel erg stijf.

8 weken post-op was mijn range of motion nagenoeg helemaal terug. Ik merkte dat het het sleutelbeen nu vast wordt gehouden als ik bijv. m’n schouders optrek. Een raar en onprettig gevoel. Dit verbeterde gelukkig langzamerhand. Hier heb ik helemaal geen last meer van.

September 2015

Met 3 maanden was ik eigenlijk alweer up and running en beoefende weer al mijn sporten zonder noemenswaardige klachten. Nu 8 maanden na de operatie kan ik zeggen dat de operatie absoluut het gewenste resultaat heeft gegeven. Zelfs veel beter dan ik eigenlijk had verwacht. Mijn kracht is weer zoals vóór de val op m’n schouder. Staand bovenhoofds gewichtheffen met 50-60KG en power-cleans zijn geen enkel probleem. Om even wat zware schouderoefeningen te noemen…

Mijn schouders zijn dus weer flink sterk en de symmetrie is terug. Daarmee ben ik vrijwel voor 100% hersteld. Er zijn vrijwel geen situaties meer dat ik last heb.

Wat betreft functionaliteit ben ik volledig hersteld. Er is geen verschil meer met lenigheid t.o.v. links. De reductie van sleutelbeen is nog steeds zoals het na de operatie was. Mijn schouderbladen zijn weer nagenoeg volledig in symmetrie met elkaar.

Misschien niet voor iedereen voor te stellen maar voor de operatie was het een drama. Artrose, asymmetrie in m’n schouderbladen, instabiliteit schouder, mindere functionaliteit, nekklachten, rugklachten en ga maar zo voort. Ondanks deze klachten bleven Nederlandse artsen erg terughoudend ten aanzien van een operatie. Ik ben bang gemaakt met kans op functieverlies, mislukking van operatie en dat het wellicht alleen maar erger zou worden. Gelukkig heb ik me er niet bij neergelegd. Ik hoop dat anderen nu met mijn informatie en ervaring óók de beste keuze voor zichzelf kunnen maken.

April 2016

Na ruim een jaar geleden geopereerd te zijn vond ik het weer tijd voor een update. Ik houd het graag kort: ik ben zo blij dat ik de keuze heb gemaakt om mij te laten opereren. Ik sport nog steeds bijna elke dag. Chin-ups, bankdrukken, opdrukken, schouderdrukken, zwemmen, fietsen, touwtje springen. Geen enkel probleem meer. Alsof er nooit wat is gebeurd. Dit had ik mij nooit voorgesteld. Ook het sleutelbeen zit nog op zijn plek.. De synthetische constructie kan dus heel wat hebben.

Het schijnt dat de fixatie 3 maanden na de operatie op zijn sterkst is en dat er vanaf dat moment geen verbeteringen meer verwacht kunnen worden. Toch heb ik ook na deze periode verbeteringen/gewenningen gemerkt. Laat ik zeggen dat het nu voor 99% voelt zoals het was. Dat is best bijzonder als je beseft dat de reconstructie uiteindelijk een benadering is van hoe het eerst was.

IMG_4059

Litteken vlak na operatie. Ongeveer 7cm lang.

Fixatie LARS d.m.v. 2 titanium schroeven die er na een jaar uit mogen. LARS zelf niet te zien

Fixatie LARS d.m.v. 2 titanium schroeven die er na een jaar uit mogen.

170 gedachtes over “Mijn herstel na operatie

  1. Hoi,

    Mijn vriend is laatst(3weken geleden) gevallen met zijn fiets. Hij heeft Ac luxatie 3. De dokter wil niet opereren. Graag willen wij een second opinieonderzoek. Bij welke arts en kliniek ben jij geweest?

    Groet Christel

    Like

    • Blijven aandringen. Eerst wilden ze mijn zoon niet opereren, maar na lang aandringen extra onderzoek gedaan en toen was het toch nodig. Hij wordt a.s. vrijdag (op zijn verjaardag) geopereerd.

      Like

      • Ik heb ook ac-luxatie 3 de dokters hebben direct tegen me gezegd dat operatie beste optie was. Ik ben daar dan ook op ingegaan, 2weken na mijn val ben ik geopereerd en ben nu 7weken ver ik kan al goed bewegen maar het is nog altijd een wrang gevoel na vijf weken mag ik ook terug heffen

        Like

  2. Hoi Christel,

    Check je verzekeraar mbt contractering en neem zsm contact op met Hans Mortelé verbonden aan het AZ Heilige Familie te Rumst (onder Antwerpen).

    Ik sta met meerdere reacties op dit forum, geloof mij, op deze manier heb je de grootste kans van slagen.

    Succes,

    Jort Bandsma.

    Like

    • Ik ben na een eerste mislukte operatie na ac luxatie ook bij hans mortele in aartselaar terecht gekomen. Hij voerde herstelingreep uit. Zeer tevreden. Ben januari geopereerd. Zit nu opnieuw volop id fitness krachttraining te doen;)

      Geliked door 1 persoon

        • Beste Biker, en een ieder ander die rond moet lopen met een chronische AC-luxatie;

          Contacteer QliniQ BV te Oldenzaal, de enige leverancier van het LARS AC systeem in Nederland. Zij kunnen je kenbaar maken wie en waar er gewerkt wordt met het product.

          Succes.

          Geliked door 1 persoon

        • Beste,
          Een Tossy 4 of 3 of ook hoe je het noemt heeft een lange revalidatie nodig.Je schouder zal nooit meer aanvoelen als voordien.
          Zelf een aantal jaren geleden geopereerd…ik blijf voelen dat het onnatuurlijk is,doch kan er goed mee leven 🙂
          Gr.Eddy

          Like

  3. Hi, Ik ben een week geleden van mij fiets gereden en ook op mijn schouder terecht gekomen. Ook een Tossy 3. Hier willen / kunnen er niks aan doen maar vooral esthetisch ziet het er niet uit. M’n linkerschouder lijkt nog maar de helft van de rechter. Ik ben sportief en fit en wil graag alles kunnen blijven doen wat ik altijd deed en ik wil de symmetrie graag weer terug! Ik kwam ook Dr. Mortele tegen tijdens mijn zoektocht naar oplossingen. Ben jij daar behandeld? Kun je me anders namen van artsen en of klinieken geven aub?

    Like

    • Dr. Hens heeft mij geopereerd. Het is de eerste arts die direct zag dat een conservatieve aanpak in mijn geval een slecht besluit is geweest. Hij heeft zeer goed werk geleverd en mijn graad 3 AC luxatie hersteld/gereconstrueerd d.m.v. LARS. Bijna 2 jaar na het ongeval. Heb hem ervaren als buitengewoon ervaren en een arts die zijn vak én de patiënt erg goed verstaat.

      Dr. Hens is tegenwoordig werkzaam bij http://www.orthokliniek.be

      Dr. Mortele is ook een bekende arts die LARS toepast. Hij komt al snel in beeld wanneer je op AC Luxatie Googled; ik heb twee positieve ervaringen ontvangen per email. Eenmaal over een dog-bone operatie en eenmaal over een LARS operatie.

      Voor iedereen die dit in de toekomst leest; het delen van ervaringen op het blog wordt gewaardeerd.

      Geliked door 1 persoon

    • Ik ben net geopereed ( n.I. reactie ) hier
      In Nederland hetzelfde probleem , na mijn val wilde het desbetreffend ziekenhuis niets aan doen ben meteen naar een ander ziekenhuis gegaan , top arts en meteen week later geopereed , nu herstellende …

      Geliked door 1 persoon

  4. Hoi,

    Ik las net je bericht, ik zou zo spoedig mogelijk contact opnemen met dr. Dijkstra van het Flevo ziekenhuis te Almere, deze heeft mij ook behandelt in de acute fase n.a.v. een tossy 3 (binnen 14 dagen) en dat middels een dogbone procedure weer keurig allemaal gerepareert. Ik ben nu 4 maanden verder en kan eigenlijk alles weer doen als voorheen en ben nu net begonnen met het langzaam opbouwen van mn oude kracht (wil niets forceren), wat je ook doet wees in ieder geval snel nu je oude pezen nog natuurlijk kunnen genezen.

    Groet

    Kevin

    Geliked door 2 people

    • Beste Kevin, mijn zoon van 15 wordt vrijdag a.s. (4 november) op zijn verjaardag geopereerd aan zijn sleutelbeen met een Dog bone procedure. Hoelang duurde het voordat je weer wat kon en hoe was de pijn vlak na de operatie.

      Like

  5. Dr. Eggen…
    Ruim 20 jaar geleden is het nu.. en ik was in Polen met mijn auto over de kop gegaan.. Hard gereden?? Nee, niet eens maar het was wel rond het vriespunt wat funest was. Een gebroken schouder en een auto total-loss was het resultaat.
    Ik werd in Polen geheel boven in het gips gezet en aangekomen in Helmond begon men te lachen op de orthopedie..
    Gips eraf en een Vietnam-verbandje was voldoende.
    Ik werd geopereerd door Dr. Eggen.. Mijn aandoening was zijn hobbygebied en ik had liggen vechten tegen de pijn met de operatie en de eerste nacht na de operatie in het Elkerliek. Een paar maanden wachten volgde voor de pin uit mijn schouder mocht.. Het eruit halen was een fluitje..
    Al snel hierna kon ik beginnen met fysio.. en kon ik ook al vlot weer boven het hoofd komen.
    Nu na 20 jaar ben ik Dr. Eggen nog dankbaar..
    Ik heb altijd alles kunnen doen zonder ook maar een beperking in mijn schouder te hebben.. en nog steeds alles zonder enig probleem..
    Was het niet voor hem dan had het wellicht anders afgelopen daar ik één van de eersten was die volgens de door hem ontwikkelde techniek behandeld werd…
    Eggen… THNX!!!

    Like

  6. Beste Kevin, mijn zoon van 15 wordt vrijdag a.s. (4 november) op zijn verjaardag geopereerd aan zijn sleutelbeen met een Dog bone procedure. Hoelang duurde het voordat je weer wat kon en hoe was de pijn vlak na de operatie.

    Like

    • Tijdens een voetbalwedstrijd heb ik ook een ac luxatie tossy 3 opgelopen. Binnen 1 week werd ik geopereerd en hebben ze er een soort haak op mijn sleutelbeen geschroefd. (Net de vorm van een z, maar dan recht en minder hoog). Na 2,5 maanden hebben ze die haak er weer uitgehaald, maar mijn sleutelbeen staat nog steeds omhoog, maar misschien wel iets minder. Ik kan hem ook nog induwen. Heeft iemand dit ook gehad?

      Like

  7. Hoi Christianne,

    Nu na 5 maanden zijn bijna alle symptonen weg, ik zwem weer 750 meter (langzaam opbouwen, kan maar een keer dus extreem rustig) en kan al bijna op de betreffende schouder slapen. De operatie is super goed gelukt. Wat betreft pijn was de derde dag geen pretje en heb toen ook voor de enige keer pijnstillers genomen (de verdoving van de operatie was toen uitgewerkt), heel belangrijk is om zeker twee tot drie maanden de schouder echt niet te gebruiken en alleen maar uit de mutella te halen voor bloed doorstroming (arm los naar beneden laten hangen, voelt wel raar aan in het begin) . Ik wens jullie veel suc6 met de operatie en hopelijk lees ik hier in de toekomst dat alles weer naar behoren werkt 🙂

    Like

  8. Hoi Kevin, Ik mag as Maandag voor een dogbone operatie in het Gelre Ziekenhuis Apeldoorn bij Dr. Ter Keurs . Er werd mij verteld 6 weken mitella en daarna voorzichtig weer beginnen met bewegen.
    Wat heb jij precies gedaan om je schouder weer ten volle te kunnen benutten?
    En hoe beperkt was je de eerste 2 maanden ? Wat ging echt niet en wat wel. Ik zit voor mn werk veel op de weg. En wil een beeld krijgen hoelang ik niet kan reizen. Auto en vliegtuig enzo.

    Like

  9. Hoi Chriss,

    6 weken vind ik een beetje aan de korte kant, ik had zelf wel zeker 8 a 9 weken nodig om weer rustig beweging te oefenen , daarna ging het relatief snel ik zou zeker een maand of drie wachten eer weer auto te rijden, hoog laag beweging met de arm komt eerst terug, links rechts kwam veel later pas goed (maand 4/5) , ik heb nu bijna nergens last meer van en doe alles weer als voorheen (6 maanden) maar til nog niet zwaar , dat ga ik heeel langzaam opbouwen (revalideren kan maar een keer goed).
    Kan het niet vaak genoeg vertellen hoe blij ik ben dat ik ben geopereerd 🙂 Veel suc6 en een hele goede revalidatie toegewenst (niet vergeten af en toe je arm naar beneden te laten hangen voor doorbloeding, vanaf week twee a drie deed ik dat dagelijks) ben benieuwd naar je updates, groet Kevin

    Like

    • Hoi Kevin,
      Leuk dat je reageert. Ik zit nu 2 dagen thuis en typ en muis r alweer lustig oplos.
      Ik heb wel een beetje pijn maar t mag geen naam hebben eigenlijk. Ik beweeg mn arm dus al best goed (doodsbenauwd voor een frozenshoulder)
      Ik heb ook gewoon kracht in die arm. Tintel af en toe wat zal wel de locale verdoving zijn geweest. Ben ook blij dat ik de operatie heb gedaan. Meest vervelende van de ok was het zetten van de locale verdoving in mn hals waar ze 3 zenuwbanen aanprikken en 15 cc vloeistof spuiten.
      Daarna fijn onder zeil gegaan om een 1,5 uur later weer wakker te worden. Operatie schijnt prima verlopen te zijn. 28 November naar de poli om verder te kijken iig is mn pianotoets weg.

      Like

  10. Hoi,

    Goed te horen dat alles prima is gelukt, let wel in het begin een beetje op, vanwege de verdoving voel je namelijk minder :), had je trouwens een acute behandeling of niet, in het eerste geval zoals bij mij werd mij geadviseerd extra voorzichtig te zijn omdat de pezen (ligamenten) nog moeten terug groeien.
    Ga je goed !,

    Kevin

    Like

  11. Ja heb een acute behandeling gehad.
    Althans na 16 dagen ben ik geholpen. Ik lees allerlei verschillende verhalen binnen 3 weken dan weer binnen 4 weken. Maar ook wel dat binnen een paar dagen geholpen worden het t beste is.
    Rustig aandoen is mij ook verteld een hoek van 70 graden tov je lichaam is echt maximaal maar dat haal ik bij lange na nog niet en probeer het ook niet. Doodsbenauwd dat je het sloopt, ik ga uit van een volledig herstel.
    Qua herstel, ik zit nu op dag 3 na de operatie. En heb relatief weinig pijn alleen s nachts dan word ik wakker met een pijnlijke arm maar dat zakt met het rechtop zitten snel weer af en slaap ik verder. Bewegen gaat redelijk als ik mijn arm op een bureau leg. kan een kopje vasthouden en broodsmeren. Dat zijn allemaal lage acties en gaan prima.

    Like

  12. Ik ben pas 11.11.2016 een schouderpees kijkopratio gehad ik ben nog aan het herstellen. Maar ik ben niet voor fysiotherapie verzekerd.weet iemand meschien wat voor ofnegeng ik moet doen

    Like

  13. Het is nu 2 weken geleden dat ik geopereerd ben, en moest terug naar het ziekenhuis voor controle. Daar hebben ze de hechtingen eruit gehaald. Lastig is nu dat ik weinig pijn heb en dus makkelijk dingen doe die nog niet handig zijn om te doen. Je moet alert blijven. We gaan vrolijk verder met fysio.
    Appie ik zou wel de fysio aanbevelen beter ter begeleiding van je schouder herstel. Je kan t niet alleen. Ik kan je oefeningen meegeven maar misschien geef ik je verkeerde. En ik ben geen fysiotherapeut. Daarbij kan jij je verzekering aanpassen per 01 januari en krijg je een deel gewoon vergoed. Succes met je herstel !

    Like

  14. Pingback: Home | Behandeling AC luxatie / Tossy 3 / Rockwood 3

  15. Het is nu 8 weken na operatie(dogbone). 2 weken terug een foto laten maken gezien. Mijn sleutelbeen zit nog niet compleet in het gewricht. Maar er is wel goede hoop. En volgens de Orthopedisch chirurg was t allemaal niet heel vreemd. Hij vond wel dat mn arm te stijf was. En kreeg daarop van de fysio een stevige massage. Ik rijd weer auto en de sling heb ik ritueel verbrand. Mobiliteit van de schouder zit op zon 50% dus daar mag ik nog even mee aan de bak. Kan net mijn haar weer inzepen onder de douche voorzichtig natuurlijk maar het gaat. Stiekum denk ik dat de ok wel gelukt is maar ik ben nog niet tevreden met het resultaat. Cosmetisch interesseert t me helemaal niks en een kleine bobbel op mn schouder daar kan ik best meeleven. Als hij maar weer volledige functionaliteit krijgt.

    Like

  16. Ik kwam 2/11/16 ten val met de fiets. Aanvankelijk wilde men niet opereren.
    Ik kwam via de huisarts bij dr jorissen in hasselt terecht. Hij opereerde mijn linkerschouder om de 3de graads ac luxatie te reconstrueren.
    3 weken later, net voor het opvolg consult, voelde ik een verschuiving (ik had net mijn 2 jarig zoontje aan de hand vast en hij struikelde)
    Na de ingreep zei de dr me dat het in theorie dadelijk kon belast, maar dat de pijn me wel zou weerhouden… zat ik blijkbaar erg fout dit te letterlijk te nemen ( begrijp me niet verkeerd: ik droeg zeer veel de draagdoek, liet onbelast de arm wel al eens hangen, verrichte er geen belastende manouvers mee.. )
    Nu zit ik opnieuw met een verschuiving van 12 mm. De dr schreef voorlopig enkel kine voor. Opvolg consult gepland 12/1/17..
    Ik zit er best mee.. volgens kine zal de trapstand een belemmering zijn voor goed functioneren, bij vorig consult leek dr jorissen niet dadelijk eraan te denken de trapstand opnieuw te corrigeren.. is het raadzaam dit wel te laten doen? Ik zag dat dr mortele een vaak genoemd dr is.. iemand ervaringen met deze man? Ik zit eraan te denken hem op te zoekeb voor second opinion.

    Like

  17. Ik ben 3 jaar geleden geopereerd aan een AC luxatie, was een dog bone operatie. ze hebben een stuk van mijn sleutelbeen gehaald wat totaal niet nodig was.ik kan alles doen maar mijn schouder is veeel smaller dan de andere. Ik vermoed dat alles scheef aan elkaar is gegroeid. Ik had perfekt symmetrische schouders.ik zie daar enorm van af psychisch. Ben al bij 2 professors ten rade geweest, pr de beer en prof stoffelen. De ene zei dat mijn spieren weg waren, de andere zei dat hij er niks meer aan kon doen. Ik ben echt ten einde raad, blijkbaar is dit heel risicovol als ze me terug opereren?? Kent er iemand een heel goeie prof de ik kan vertrouwen en die de fout van een ander nog kan rechtzetten ? Ik wil zo graag mijn symmetrie terug.

    Like

  18. Hallo Kris, Ik kan je aanraden contact op te nemen met Dr. Hens van de maatschap van orthopeden in het ziekenhuis van St. Niklaas. Deze dokter heeft bij mij een herstel dmv LARS gedaan tot mijn tevredenheid. Ik hou nog steeds iets pijn en beperking maar totaal niet te vergelijken met voorheen. http://www.orthokliniek.be
    Echt een aanrader.

    Like

    • Hallo, Ik ben inmiddels dik een jaar verder. Ik blijf beperkingen houden, met tijd en wijle is de schouder dik door dat / zo dat het bot verder uitsteekt en ik kan er nog steeds niet op slapen zonder pijn. Iemand vergelijkbare soort ervaringen na de LARS operatie?

      Like

  19. Hallo allemaal, ik wordt binnenkort geopereerd aan mijn schouder er wordt een pees uit mijn hamstring en daarmee mijn sleutelbeen mee vastgezet is er iemand die dat heeft gedaan

    Like

  20. ben nu 8weken aan de schouder geopereerd en heb nog redelijk veel last van spanning aan men geopereerde schouder.en voel nog een spanning in de schouder en een warm gevoel.kan wel al goed bewegen met de arm.is dit normaal na 8weken of niet. graag een antwoord.

    Like

  21. Kleine update mtb mijn herstel van de operatie 23 weken geleden.
    Toen heb ik de dogbone operatie ondergaan. Visueel kan je zien dat mijn sleutelbeen nog iet wat uitsteekt boven mn schouder. Mijn schouder zit qua funcionaliteit op zon 60% Ik tennis er weer mee onderhands wel te verstaan. Geen bovenhandse slagen dus.
    In de tussentijd ben ik wel overgestapt van fysiotherapeut. De eerste bleef erg behoudend in de oefeningen en ik merkte weinig vooruitgang. Ik vond dat de schouder vast bleef zitten en dat hoorde er bij volgens de eerste fysiotherapeut. En weigerde ook om de schouder los te masseren.
    De volgende fysio is in het begin erg bezig geweest om de gehele schouder los te maken dmv massage. Maar ik ga nu met sprongen vooruit qua bewegelijkheid. en functionaliteit. Wat ik hiermee wil zeggen is staar je niet blind op een fysiotherapeut. En als je twijfelt gewoon een andere vragen om eens te kijken. Mijn huidige fysiotherapeut is van het paramedisch centrum (Rob Hoogeveen) en heeft zn master in schouder fysio. Wat helpt natuurlijk.

    Like

  22. Heb mijn LARS operatie 17 februari 2017 gekregen bij Dr Hens in Antwerpen. 3 Weken mitella behoorlijk moeilijk, half rechtop slapen. Daarna fysio (voornamelijk massage). Nadat ik m’n arm eerst maar 6 cm van m’n lichaam kon bewegen kan ik bijna alle normale huis dingen weer doen. Ik voel af en toe wel de vermoeidheid van t hangen van mn arm en doe m dan ’s avonds weer even in de mitella. Met slapen (zijslaper) nog wel pijn aangezien mn schouderblad spieren nog niet helemaal op rek zijn. Hierin nog zoekende, ’s ochtends ook wel stijfheid en ik zie dat ik m’n schouder bij bepaalde bewegingen teveel mee omhoog trek, vooral de arm zijwaarts optillen. Heb gemerkt dat als ik heb gezwommen de arm meer kan. De pijn zit voornamelijk in de stijfheid van de armspieren, niet zozeer in het operatieve gedeelte. Bovenop de schouder voelt het nog wel ‘dood’ aan maar de zenuwen hebben natuurlijk ook een marteling ondergaan. Hoop dat dit met een jaar weer hersteld is. Al met al pijnlijk maar ik ga er vanuit dat t de beste oplossing is geweest als ik over een jaar terug kijk.

    Like

    • Hoi Corinne,
      Goed om jouw ervaringen te lezen. Naar aanleiding van hetgeen je zegt heb ik een aantal korte vragen en opmerkingen. Omdat dat persoonlijk is vind ik het meer op zijn plaats om dat per mail te doen, Google kent helaas geen privacy dus om die reden. Ik sta overigens zelf ook met eerdere reacties op dit forum, we zijn dus lotgenoten om het zo maar te zeggen.

      Ik zie je reactie graag tegemoet,

      Jort.

      jortbandsma@hotmail.com

      Like

  23. Hallo,
    allereerst allemaal bedankt voor deze post.
    Ben zelf met de racefiets gevallen,gebroken rib,gat in long en 4 dagen opname daarbij ook SC gewricht en AC gewricht tossy 2.
    In het ziekenhuis werd mij gezegd daar doen we niks aan, helaas een halfjaar later met skieen weer op mn rechterschouder geland en alles afgescheurd.
    AC Luxatie tossy 3, ben gelijk gaan informeren en begreep dat er in NL niks aan gedaan wordt maar je dan altijd last houd,zeker bij zwaar trainen.
    Dit was voor mij geen optie, ben binnen 2 weken door Dr Hans Mortele geholpen en geopereerd met een lars Ligament, super resultaat.
    Ben nu 2 weken verder en kan bijna alles weer doen, nog wel even uitkijken met kracht zetten maar super tevreden.
    Als jou hetzelfde overkomt zou ik niet lang nadenken, operatie moet uiterlijk binnen 3 weken voor goed resultaat dus hop naar onze Buren.
    gr henk

    Like

    • Ook geopereerd door hans mortele. Was herstelingreep aangezien eerste ingreep door assistent jorissen me bij de kine liet terwijl ik met losse schroeven en afgebroken botfragment zat!
      Zeer tevreden van mortele!!

      Like

      • Hallo Jef
        Hoe is t nu met die zenuwpijn. Ik heb dit ook gekregen na de tossy3 operatie, nu 5 weken geleden en t is nog steeds niet goed. Tintel en pijn in onderarm, pols en ringvinger en pink.
        ??

        Like

        • Ik heb opnieuw verminderde mobiliteit nav auto-ongeluk. Achterin aangereden en id gordel gesmakt met schouder.
          Desondanks ziet de vooruitgang er wel goed uit. Ben tevreden van dr mortele tot dusver. Wat vindt u van deze dr?

          Like

    • Hoe ben je bij Hans Mortele terecht gekomen? Ik wil ook graag bij hem in behandeling gaan. Het ziekenhuis zei tegen me een maand wachten omdat het sleutelbeen wel uit zichzelf zou gaan herstellen. Maar 3 weken later staat hij nog steeds omhoog. Kan m zelfs naar beneden drukken.

      Tijdens mountainbiken over een schans een enorme val gehad.

      Ik wil graag zo snel mogelijk gewoon een operatie zodat ik kan beginnen met herstellen. Mijn hele leven sport ik al heel intens en ik ben altijd actief. Ga jaarlijks snowboarden waarbij ik sowieso op m’n schouder ga vallen.

      Als ik ergens anders behandeld wil worden heb ik begrepen van de zorgverzekering dat ik dit met m’n huidige arts moet overleggen?

      Like

  24. Hoi. Ik ben vorige week geopereerd aan tossy 3 dmv dogbone techniek met donorpees en een plaatje op de breuk van het sleutelbeen. Alleen nu steeds meer last van mijn hand/duim/wijsvinger. Zenuwpijn en geen kracht. Wie heeft dit ook (gehad)?
    Heb volgende week pas een controle afspraak, maar ik maak mij zorgen.

    Like

    • Hallo Debby,

      Ik had na de operatie heel veel pijn aan mijn elleboog. Leek wel of ik een tennisarm had. Daar was ik ook erg van geschrokken, maar gelukkig naar een aantal weken trok het weg.
      Ik had ook een beetje het gevoel dat het kwam omdat ik me elleboog niet meer kon gebruiken omdat het in de mitella zat.
      Heb later ook een tijdje last gehad van mijn pols. En stralingspijn naar mijn biceps.

      Ik zou zeggen maak je vooral niet te druk, en geef het een beetje tijd.

      Sterkte met je genezingproces.

      Like

      • Ik ben nu 5 maanden verder. Alles heeft echt heel veel tijd nodig! Komt echt goed. Mijn zenuwpijn is al stukken minder. Heb er wel een tijdje medicijnen voor moeten nemen (Lyrica).
        Succes!
        Geef je lijf voldoende rust om te kunnen herstellen 🙂

        Like

  25. Beste,
    Ik ben aan het herstellen van een dogbone operatie tossy 3.
    Het is nu 2 weken geleden. Ik heb je post meermalen gelezen en heb er op veel vlakken steun aan.
    Dank daar voor. De operatie is goed gegaan. Het herstel en de duur er van valt me tegen. Ik ga van 5 x in de week intensief sporten naar 0. Waarbij ik op het punt stond een volledige muscle up te doen. Het doet me deugt dat je herstel goed is gegaan dat geeft me de rust en de kracht om geduld te hebben. Dank voor het delen.

    Grt M

    Like

  26. Bedankt voor alle reactie s
    Ik heb er veel aan gehad
    Mooi dat we ervaringen zo kunnen delen
    Is er bij die arts ook een hotel in de buurt voor als je van ver komt
    Ik hoor weinig tegen slagen
    Gr Dennis

    Like

  27. Ik ben donderdag 12-10 geopereerd aan mijn schouder door dr Hens. Dmv het lars ligament. Het is nu dag 5 en ik heb nog steeds geweldig veel pijn,is dit bij iedereen? Grt Bart

    Like

  28. Het is nu bijna een jaar na mijn val en operatie 2 weken erna.
    Ik heb gelukkig heel weinig pijn beleefd. Maar voor mijn is de operatie niet een heel groot succes geweest want mn sleutelbeen staat nog af. Kan wel bijna alles weer. Maar voel nog steeds een beperking en na een potje tennis wat al gewoon lukt heb ik wat spierpijn wat een paar dagen aanhoud. Ik moet actief mijn schouder blijven trainen. Trainen in de zin om de bewegings vrijheid te behouden. Maar bewegen is key !
    Des te eerder krijg je de grootste functionaliteit van je schouder weer terug. Klinkt stom als je pijn hebt maar gewoon doen. Ik ben na de 6 weken rust na OK eigelijk voorzichtig weer gaan tennissen heel voorzichtig maar t helpt zo je herstel. Zoek je grens op en beweeg. In het begin zal je niet veel kunnen maar dat gaat met rasse schreden vooruit. Maar ook een goede fysio is heel belangrijk ! Zoek er een met schouder specialisatie ! In Apeldoorn kan ik Rob Hoogeveen aanraden van Paramedisch Centrum Nederland. Ze hebben mij daar prima geholpen !

    Like

  29. 13 november een operatie laten doen in sint niklas omdat ik ook maar moest wachten in nederland..ben zelf vechtsport en crossfit trainer/atleet..en kon mij echt niet voorstellen dat mijn luxatie graat 3 vanzelf beter word.
    Gelukkig kon ik heel snel geopereerd word dmv LARS ligament..
    Op dit moment nog veel pijn..slapen is zwaar..maar het gaat al beter..
    Aan al deze verhalen te lezen denk ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt om naar belgie tegaan.
    Wel erg vreemd dat nederland en belgie een compleet andere visie hebben..

    Like

  30. Mijn update bijna 8 weken na operatie dmv lars ligament: ik krijg meer en meer spijt dat ik geopereerd ben,constant spierpijn in boven en onderarm,snachts van wakker worden. Pijn in schouderblad en nek. Ik voel het ligament “zitten” ik hoop dat het nog sterk verbeterd want ik word er wat depri van.. Moet ik gewoon nog geduld hebben? Nog mensen met deze klachten? Grt Bart

    Like

  31. Ben vorige week woensdag geopereerd ivm Torsy 4 In Genk ( B) door chirurg Witvrouw.Alles is perfect gelopen, 2 dagen felle pijn zoals hij gezegd had. Operatie uitgevoerd door techniek van 2 pinnen en kunststof ligamenten,pinnen zullen achter 6 weken verwijderd worden.
    Mijn schouder zag er gewoonweg niet uit ( pianotoets),dit door een val met skiën !.
    Ben momenteel aan het revalideren en moet mijn arm/schouder regelmatig bewegen,ik verwacht dat ik achter 3 weken géén mitella zal dragen.
    Ben terug op mijn werk daar ik zelfstandig ben,dus als je wil ben je mobiel !.
    Ik zou zeggen,vanaf Torsy 3 zeker laten opereren..anders komt het niet goed.

    Like

    • Hoi Eddy,

      Wellicht dat je iets langer je mitella wil dragen, heb het zelf ca. 7 weken gedaan om alles goed te ontzien, ben nu twee jaar verder en kan gewoon alles doen zonder pijn en met volle bewegings vrijheid, dus zwemmen, duiken etc…, slapen op betreffende schouder kan ook maar gaat zeuren na een paar keer (wissel ik het gewoon af 🙂

      Groet,

      Kevin

      Like

    • Hoi Jo

      Ik ben in het maxima medisch centrum Eindhoven. Door orthopeed drs I Bonneux. Zeer kundige en fijne vrouwelijke arts. Zij doet alleen maar schouders

      Like

  32. Hoi Kevin,

    Ik heb de mitella na 3,5 week uitgelaten op
    aanraden vd chirurg.Donderdag gaan de 2
    pinnen eruit,uiteraard zal dit ook weer een
    ander gevoel geven.
    Maar toch..het is allemaal geen lachtertje ,
    ben ik bewust van !
    Ben jij dan alsook geopereerd of heb je het
    alternatieve wijze laten genezen !

    Like

  33. Beste allemaal
    Ben een beetje radeloos aan het worden. 07-05-2017 ben ik uitgegleden en heb hierbij het AC gewricht geluxeerd tossy 2-3 fysio denkt eerder een 3 kan me sleutelbeen ook na beneden drukken dan komt hij weer omhoog. Ik heb inmiddels en echo botscan en mri met contrast vloeistof gehad maar hier komt niets uit. Bij de fysio boek ik geen vooruitgang kan max met 4 kilo trainen en heb continu pijn. Voorheen volleybalde reed ik paard en werkte ik in de horeca, dit gaat allemaal dus niet! Kan niet op me zij slapen en een schouder tas erop doet zeer en ga zo nog maar even door. Nu moest ik vandaag voor de uitslag van de MRI van me schouder terug bij de orthopeed komen waar dus niks uit is gekomen waar ik stiekem wel op hoopte! Nu moet ik na gaan denken over een operatie dat er een klein stukje van het sleutelbeen word verwijderd maar hij kan niet beloven dat daar de pijn mee weg is, heeft iemand hier ervaring mee. Advies, ervaringen en tips zijn zeer welkom!!!!

    Like

    • Hoi Fleur,bij een operatie Tossy 3/4 korten ze steeds een stukje van het clavicula af,dit voor de pijn en druk achteraf.
      Best bij een deskundige en goede chirurg informeren.Zelf heb ik me laten opereren door een chirurg welke zulke operaties 15x per jaar uitvoert,dit is zeer belangrijk…een chirurg welk 1 of 2x per jaar zulke operaties uitvoert,hier kan je best wegblijven volgens mij.

      Like

      • Dank je Eddy, ben me er inderdaad over aan het inlezen! Had me dat ook al voorgenomen dat het wel iemand moet zijn die dit vaker doet, dan af en toe eens.
        Thnx voor de info

        Like

  34. Beste allemaal. Dank jullie wel voor het delen van je ervaringen! Heel erg nuttig. Vraag: ik heb woensdag een afspraak met dr Oetze van der meer van Annatommie MC. Heeft iemand ervaring met hem?
    (Achtergrond: Ik ben op 2 februari van de trap gevallen. Het leek de eerste acht weken aardig te gaan totdat ik ging fietsen: mijn sleutelbeen steekt nu verde omhoog en ik kan dit indrukken en mijn rechter arm is steeds meer aan het verstijven en veel bewegingen zijn (heel) pijnlijk. Ik fiets niet meer, trouwens autorijden kan ik ook niet. Lopen( alleen mogelijk met sling of mitella wegens indringende
    pijn bij mijn rechter schouderblad. Tekenen en schilderen gaat ook niet goed meer, ook dit typen geeft problemen)Ik hoop dat een operatie uitkomst brengt.
    Graag jullie reactie!

    Like

  35. Beste allen

    Ben 15 okt gevallen met de moutainbike naar de eerste hulp gevweest moest concervetief helen .
    Na een week terug op controle bij de behandel poli ,na het inlezen van verschillende verhalen toch op aangedrongen om door een orthopeed gezien te worden .
    Twee weken later kon ik bij op afspraak komen na onderzoek bleek het om een tossy 3 te gaan advies ivm veel sporten en actief leven een dogbone operatie .
    Operatie 15 november na 3 weken nog heel veel pijn bij de orthopeed een eerdere afspraak gemaakt ,nu blijkt dat hij het niet helemaal op de juiste plaats heeft terug kunnen zetten .opnieuw naar huis met zware pijnstilling .
    Ben nu 6 weken verder 3 januari vervolg afspraak bij de orthopeed ,deze had het er over om ruimte et maken tussen het A-C gewricht
    Mijn ervaring is dat er te makkelijk op conservatieve behandeling terug vallen

    Like

  36. Ik ben 19-06-2018 met mijn racefiets zwaar gevallen. Resultaat: 9 ribben gebroken, klaplong, tossy4+ letsel, peroneuspraxie(klapvoet) en kort daarop ernstige leverschade door mediacatie. Ben goed hersteld van de klapvoet, lever is ook weer ok, ribben genezen en ik heb een pleorodese gehad(Longoperatie waarbij longen aan je borstvlies worden geplakt) N.a.v. deze blog ben ik in contact gekomen met AZ-Gent. Ik had gebeld met Qliniq BV te Oldenzaal die het Lars A-C systeem distribueert en gevraagd welke artsen meest van deze techniek gebruik maken. Dr de Gast uit Utrecht Diaconessenhuis werd genoemd, ziekenhuis in Gent en in Genk. Ik ben bij Dr de Gast geweest en bij prof. Van Tongel in Gent. Ik had bij Van Tongel het beste gevoel en ben daar geopereerd op 1 februari met de Lars-methode. Het ac-gewricht heeft hij middels hechtingen gestabiliseerd. Hij heeft er bewust voor gekozen om niet het sleutelbeen in te korten. Ik hoop dat ik geen last krijg van dat gehechte A-C-gewricht anders moet er alsnog een stukje af van mijn sleutelbeen. Tot nu toe gaat het vlg verwachting. Wond is keurig maar op dit moment sta ik aan het begin van mijn revalidatie. Over 3 weken heb ik mijn 2e controle. De 1e controle 19-02 was goed. Ik hoop dat zijn keuze om te hechten i.p.v. inkorten van het sleutelbeen een juiste is geweest.

    Like

    • Ik ben vorig jaar aangevallen door 1 van mijn koeien en toen had ik een AC luxatie type 1 à 2, volgens traumachirurg kon ik na een week alles weer doen. Sling moest af. Hond liep naar buiten met schone was en in een reflex greep ik haar met rechts en toen was het een tossy 3. Vervolgens moest ik na twee weken naar fysiotherapie gespecialiseerd in schouders en die dame zei ‘we doen een krachttestje’. Ik protesteerde nog dat ik van chirurg geen kracht mocht zetten, maar ze drong aan en toen ik duwde scheurden de ligamenten helemaal af: Reynaud 5 (weet niet hoe je het schrijft); sleutelbeen schoot van voor naar achter over schouder heen en weer. Daarna mri laten doen. Volgens traumachirurgen moest ik toch conservatief herstel proberen, want je kunt zoveel. Eindeloos fysiotherapie: 2x per week losmasseren, oefeningen; jaar lang altijd pijn en uiterst beperkt. In Ned wilden ze het met 1 bout en lus operatie vastzetten maar volgens de traumachirurg was bij drie van de acht mensen de bout eruit gekomen en bij 1 van die mensen zelfs 5x. Toen ben ik op basis van dit forum en het advies van iemand die vroeger geprobeerd heeft LARS-ligamenten in het Nederlandse ziekenhuissysteem geaccepteerd te krijgen gegoogled op dokter Mortelé uit Aetselaar, hem gebeld, op consult geweest (kost 50,- en spreekt Nederlands) en aanvraag gedaan bij zorgverzekeraar (restitutiepolis OHRA) die het vergoeden en nu maandag geopereerd in Deltaziekenhuis in Brussel. Vervelend dat het vaag is qua communicatie en grotendeels in het Frans gaat maar verder heel prettig. Om 11 u geopereerd en kon rond 19 uur naar huis (wel kotsend) maar mijn vader reed. Na 2,5 dag heb ik de wijkverpleging nog maar 1x per week nodig voor schoon verband en haren wassen en kan ik zelf prikken, haren borstelen en wassen en iets snijden in de keuken. Ik ben direct ook veel zonder mitella gaan doen, slinger oefeningen, omhoog strekken, enz. Dwars door de pijn heen omdat ik geen frozen shoulder wil. Ben op dag 3 en 4 weer volop online gaan werken, maar door het typen met mitella denk ik tenniselleboog en zonder nu veel pijn aan schouder dwars door 600mg Ibuprofen heen (hmm…). Moet ik het toch rustiger aan doen? Wanneer kan ik weer autorijden, fietsen en met het OV. Ik hoopte zelf vanaf dag 10. Maar jullie doen het rustiger aan geloof ik… dus nu vraag ik me af of het kwaad kan

      Like

  37. ik ben in juni geopereerd ze hebben dan een lars ligamet geplaatst, in januari gaat alles er uit omdat het sleutelbeen nog steeds los zit
    Nu gaan ze een Arthrex – Twin Tail TightRope steken en op de kop van het sleutelbeen een donor pees.

    ik hoop dat het nu wel in orde komt

    Like

Plaats een reactie