Operatie technieken

Ik krijg via de email vaak de vraag waar ik ben geopereerd. Zie Info/Contact voor meer informatie.

Wat is een AC luxatie    Mijn herstel na operatie     Mijn ervaring

Afwachten of opereren?

Misschien heb je net als ik een AC luxatie opgelopen en ben je nu opzoek naar meer informatie. Dan ben je hier op het juiste adres!

Veel artsen zullen je een afwachtend cq. conservatief beleid aanraden met enkel rust houden. Opereren – werd mij gezegd – “is niet nodig en de resultaten zijn niet veelbelovend.” Bovendien kun je je “later altijd nog laten opereren”. Ondertussen kijk je naar een omhoogstekend sleutelbeen en je vraagt je af of dit wel de normale gang van zaken is…

Ik ben dit blog begonnen om anderen te informeren over de mogelijke aanpakken van een AC luxatie. Mij is des tijds door drie Nederlandse orthopeden een conservatief (niet opereren) beleid aangeraden waar ik vanaf het begin al zeer mijn bedenkingen bij had. Mijn vragen bleven onbeantwoord, ik vond weinig ervaringen en raad op het internet, en wist daarom niet wat ik het beste kon doen. Ik ben dus afgegaan op de expertise van de specialisten, terwijl de afgescheurde ligamenten met enkele weken voorgoed zouden verdwijnen!

Klik hier voor: Wat is een AC luxatie.

Opereren?

Wel of niet operatief ingrijpen bij een graad 3 AC luxatie blijft discutabel. Er worden weliswaar vaak redelijke tot goede resultaten behaald met een conservatief beleid, en niet hoeven opereren wordt vaak gezien als gunstig. Echter, jonge en en actieve mensen, of mensen die zware arbeid verrichten, lijken toch beter operatief behandeld te worden in de acute fase. De afgescheurde ligamenten kunnen vaak nog worden hersteld als men hier snel bij is. Er is dus veel haast bij dit dilemma; nu opereren en de ligamenten herstellen, of hopen dat een missend AC gewricht geen noemenswaardige klachten zal opleveren? Mocht er worden gekozen voor niet acuut ingrijpen, kunnen de ligamenten alleen kunstmatig worden gereconstrueerd.

Heb je dus zeer kort geleden een AC luxatie opgelopen (< 2 weken), ben je jong en actief, zou een acute operatie waarschijnlijk de beste keuze voor jou zijn.

Lees hier mijn ervaring met het conservatieve beleid en uiteindelijk besluit tot opereren.

Operatie technieken

2016

Ik wil hier laten zien welke operatie-technieken bestaan zodat je weet wat de mogelijkheden zijn en wat je kunt verwachten. In het geval van opereren zijn er verschillende mogelijkheden. Pas vanaf graad 4 wordt er altijd chirurgisch ingegrepen.

Lees eerst: Wat is een AC luxatie

Als het op opereren aankomt is het belangrijk onderscheid te maken tussen een acute aanpak en een chronische aanpak.

In het geval van een acute aanpak dient men binnen 3 weken geopereerd te worden. Binnen deze tijd kunnen de ligamenten vaak nog gered worden met hechtingen. Laat men zich later opereren dan binnen 3 weken, wordt er gesproken over een chronische AC luxatie. In dat geval zijn de conoid en trapezoid ligamenten, evenals het AC-gewricht niet meer te redden. Een kunstmatige reconstructie is dan de enige mogelijkheid.

Diverse studies tonen aan dat een acute aanpak vaak betere resultaten laat zien dan een een late, chronische aanpak. Een stukje uit de conclusie van een onderzoek waarin de acute aanpak wordt vergeleken met een chronische aanpak:

Patients treated with acute surgery had a more satisfactory outcome than those with late surgery after failed conservative treatment. The acute group scored better in function, disability, pain, and satisfaction. The objectives in acute and in delayed surgery are identical: to stabilize the AC joint, restore function, and eliminate pain. These fundamental aims seem far more difficult to achieve in delayed surgery. [link naar onderzoek]

Acute aanpak

Omdat de ligamenten in veel gevallen nog kunnen herstellen door zeer vroeg chirurgisch in te grijpen, is het naar mijn mening een zonde deze kans te verspillen door niet of laat te opereren. Er zijn een aantal mogelijkheden:

De hoekplaat

Bij een acute aanpak wordt het sleutelbeen weer naar zijn normale positie t.o.v. schouderblad gebracht. Het AC-gewricht en de coroclaviculaire ligamenten (de conoid en trapezoid) kunnen zodoende weer aan elkaar groeien en herstellen. Dit wordt bijna altijd gedaan met de hook plate.

clavicle-compression-bone-plate-lateral-human-79814-7656797

Afbeelding1

De hoekplaat houdt het sleutelbeen in lijn met het schouderblad gedurende 8-12 weken. Zodoende kan het AC-gewricht en de CC ligamenten d.m.v. littekenweefsel weer aangroeien.

Er ontstaat hier nogal eens misverstand over, maar na 10 tot 12 weken, wanneer de ligamenten voldoende hersteld zijn, wordt deze plaat weer verwijderd. Deze plaat moet er echter binnen 3, liefst 2 weken in worden gezet! Hoe eerder hoe beter. Enkel voor acute gevallen dus. De eerste 6 weken draagt men een mitella. Na deze periode wordt er gestart met lichte krachtoefeningen voor de schouder. Zolang de hoekplaat aanwezig is, zal de schouder ook niet zijn volledige bewegingsvrijheid hebben. Nadat de plaat is verwijderd duurt het nog zeker een aantal weken voordat de schouder volledig benut kan worden.

Het nadeel van deze operatie is de grote incisie die dus twee keer moet worden gemaakt; een keer om de plaat er in te zetten en nog een keer om de plaat er weer uit te halen. Een ander nadeel zijn de benodigde schroeven die in het sleutelbeen worden gezet. Niet iedereen heeft een geschikt sleutelbeen voor het aantal schroeven. Soms wordt de hoekplaat er te vroeg uitgehaald en zijn de ligamenten nog niet voldoende hersteld.

Deze methode wordt al lang gebruikt en de resultaten zijn erg goed. Er is dus een grote kans dat de gewrichten weer volledig zullen herstellen.

Lees bijv. http://link.springer.com/article/10.1186%2F2047-783X-16-2-52


Arthrex methode

Een andere, nieuwere techniek voor de acute behandeling van een AC luxatie is de Dog Bone-FiberTape constructie. De Dog Bone constructie blijft na het helen van de ligamenten in principe aanwezig als extra ondersteuning van de CC ligamenten. Dit scheelt dus een tweede operatie. Een ander groot voordeel is dat deze operatie arthroscopisch wordt uitgevoerd waardoor slechts twee hele kleine incisies nodig zijn. Het nadeel is dat deze operatie binnen 2 weken nadat de AC luxatie is opgelopen, moet worden uitgevoerd!

Onderstaande animatie laat zien hoe deze procedure wordt uitgevoerd.

De LockDown methode lijkt op de Dog-Bone en kan ook acuut toegepast worden. De arts zal dan niet het sleutelbeen inkorten, wat wel in de chronische toestand wordt gedaan. Meer info over LockDown: https://lockdownmedical.com


LARS – Ligament Augmentation and Reconstruction System

In tegenstelling tot FiberTape is LARS een kunstligament en zodanig ontworpen dat lichaamsweefsel in de synthetiche vezels van het kunstligament ingroeien en het bindt met het bot. Dit verstevigt de verdere constructie op langer termijn. LARS kan accuut worden ingezet tezamen met een hoek-plaat, of met enkel het LARS ligament. LARS is dus een kunstligament dat er niet na afloop wordt uigehaald. LARS wordt voornamelijk gebruikt bij de reconstructie van het AC gewricht (vandaar ook de naam), maar kan ook acuut worden ingezet.

Onderstaande animatie laat zien hoe deze procedure wordt uitgevoerd.

hero_lars-900x300

Het LARS ligament

Dit zijn momenteel de drie technieken met het beste resultaat bij een acute aanpak.


Chronische aanpak

Mocht je toch het conservatieve beleid hebben gevolgd en bleef je, net als ik, klachten ondervinden, kun je altijd nog kiezen voor een chronische reconstructie van de ligamenten. De oorspronkelijke ligamenten zijn inmiddels opgelost en moet de anatomie dus kunstmatig worden hersteld.

Door het gemis van het AC-gewricht is de kans op artrose aan het uiteinde van het sleutelbeen (het “distale sleutelbeen”) en het schouderblad onvermijdelijk wanneer het sleutelbeen weer naar zijn normale positie wordt teruggebracht. De botten zullen elkaar namelijk direct aanraken en dat is niet prettig. Daarom wordt een klein stuk (4-8mm) van het uiteinde sleutelbeen afgezaagd zodat er geen wrijving ontstaat tussen het sleutelbeen en het schouderblad. Het inkorten van het sleutelbeen gebeurt daarom alleen als het AC-gewricht toch al is opgelost.

Er zijn feitelijk 2 opties: synthetische of biologische fixatie.

1/ Reconstructie d.m.v. LARS ligament 

Een uitstekende techniek is een reconstructie d.m.v. het synthetische LARS ligament. Ik heb hier zelf uiteindelijk voor gekozen en ben ontzettend tevreden. Zoals te zien op mijn röntgenfoto is het distale deel van het sleutelbeen ingekort. De rode lijn laat ongeveer zien hoe het synthetische ligament wordt bevestigd. Een deel van het ligament dient als versteviging voor het missende AC gewricht.

Voordeel van het LARS ligament:

  • Ontzettend sterk en duurzaam;
  • Er hoeft geen pees uit je been opgeofferd te worden;
  • Biedt directe stabiliteit waardoor snelle werkherneming mogelijk is, er hoeft niet gewacht te worden op het ingroeien van een greffe/pees;
  • Makkelijk te fixeren, in tegenstelling tot biologisch materiaal dat snel kan scheuren/breken;
  • Laat weefsel toe in te groeien in de vezels van het kunstligament en “fibroseert” met het bot.
1.3.12.2.1107.5.3.33.1393.11.201502141012580937

Zo ziet de constructie er ongeveer uit. Het AC gewricht wordt op deze manier ook nagebootst

Een andere synthetische oplossing is de LockDown-methode. Alleen is LARS geavanceerder omdat LARS echt ingroeit in het bot en de schroeven er dan uit zouden kunnen, als je dat wil. Bij LockDown moet de schroef erin blijven.


2/ Reconstructie d.m.v. een pees (autograft of een allograft)

Het reconstrueren van de ligamenten kan ook met biologisch materiaal. Een autogreffe (een pees van je zelf) of een allogreffe (een pees van een ander). Arthrex beschrijft meerdere methoden om dit te doen. De greffe wordt verder verstevigd met bijvoorbeeld de Dog Bone constructie. De greffe heeft namelijk veel tijd nodig in te groeien en te “fibrozeren” met het bot, zeker bij gebruik van een niet-eigen pees.

pees

Een constructie waarbij een pees en een Dog Bone-constructie ter versteviging wordt gebruikt.

Biologisch materiaal heeft vaak de voorkeur omdat het goed samengaat met het weefsel en bot op de lange termijn. Mechanische fixaties krijgen op ten duur last van vermoeidheid en zullen breken. Er moet dus altijd een greffe naast gezet worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de semitendinosus-pees: een pees van je hamstring die je in principe kan missen omdat daar meerdere van zijn.

Een nadeel van het gebruik van een greffe is dat het in eerste instantie lastiger te fixeren is dan bijv. het LARS ligament. De chirurg moet veel voorzichtiger te werk gaan om geen schade aan de greffe te veroorzaken. Daarnaast, in tegenstelling tot LARS, heeft biologisch materiaal tijd nodig om in te groeien en op kracht te komen. Men moet daarom langer in een mitella blijven en moet zeker de eerste 4 maanden voorzichtig doen. Op de lange termijn (jaren) is een greffe een erg goede oplossing en misschien beter dan LARS, maar dit moet nog door studies worden aangetoond.

Overigens is er wel is kans op krachtverlies en andere complicaties wanneer er een beroep wordt gedaan op je eigen semitendinosus-pees. Een risico dat ik niet wilde nemen.

Weaver and Dunn

De Weaver and Dunn methode is een vroeger veelgebruikte methode. (Hopelijk nu niet meer!!) Hierbij wordt het coracoacromial-ligament (CA ligament) losgemaakt (waar dus niets mis mee is) en wordt deze vastgezet aan het sleutelbeen. Zie figuur onderaan. Al gauw bleek dat deze constructie ontzettend zwak is (ongeveer 1/5 van de kracht van de oorspronkelijke ligamenten). De modified Weaver and Dunn methode deed toen zijn intrede: hierbij wordt extra (synthetische) versteviging onder het coracoid naar het sleutelbeen getrokken om de constructie sterker te maken. De vraag was toen of de “CA transfer” dan nog wel zin had. Daarnaast kwam het voor dat de syntetische draden door het coracoid en/of sleutelbeen zaagde. M.a.w. : blijf weg van deze achterhaalde techniek waarbij een gezond ligament wordt opgeofferd.

De W&D methode heeft daarnaast een hoge faillure rate. Zie sheet 8 en 12 in onderstaande link.

Kracht van de W&D constructie is 145 N tegenover 725 N bij een intact ligament.

https://web.nebh.org/cmeregistrationbss/2011Handouts/DeBerardino%20-%20Arthroscopic%20AC%20Reconstruction.pdf

En dit onderzoek

http://www.josonline.org/pdf/v22i2p199.pdf

In een acute fase is het sowieso een doodzonde om het distale deel van het sleutelbeen af te zagen daar het AC-gewricht nog kan herstellen. Een Dog Bone constructie alleen zou in de acute fase genoeg zijn en een Dog Bone + pees in een chronisch geval. Ook dan wordt het coracoacromial ligament met rust gelaten.

copeland14-9

Distale sleutelbeen wordt afgezaagd. CA ligament wordt losgemaakt.

copeland14-10

Het CA ligament wordt aan het distale sleutelbeen vastgezet.

copeland14-11

Omdat het CA ligament alléén nooit sterk genoeg is, wordt er nog extra versteviging aangebracht.

Mocht je Weaver and Dunn horen raad ik je aan het op het lopen te zetten.

155 gedachtes over “Operatie technieken

  1. Een deel van mijn verhaal heb ik jullie al eens verteld .
    ÖIn 2015 ben ik geopereerd in Roermond door Dr .Deckers dmv Dogbones aan mijn Re schouder maar dit is niet gelukt bleek op een controle photo na 6 weken .en ik was dus terugga bij af .
    Nu 2 jaar later met fysio en pijnbestrijding nog steeds veel pijn in de nek , brandende pijn en steken in de rug /schouder en arm .Het word steeds erger …
    De pijnbestrijding heeft wel geholpen voor 1/2 jaar. De behandeling waar ik niet verdoofd werd vond ik vreselijk en durf ik niet meer dit waren stroom stootjes in de betreffende zenuw om deze te blokkeren .

    De arts stelde een nieuwe operatie voor met het gebruik van een pees uit het boven been .
    Dit stel ik steeds uit ( kan zelf aangeven wanneer ) omdat ik dan weer maanden revalideer en hoopte nog steeds dat het wel beter zou gaan ….Dan maar pijn …
    Mijn hobby is de racefiets / mountainbike .en dan een pees uit mijn bovenbeen …..ben bang dat dat invloed heeft .
    Nu steld de arts voor alleen nog voor een stuk van mijn sleutelbeen te verwijderen .
    Zou ik voor een second opinie gaan en wat raden jullie mij aan ?
    Zo gaat het eigenlijk niet verder en ik moet iets laten doen .
    Gr . Henriette .

    Like

    • Hallo Henriëtte,
      Het kan zijn dat het uiteinde van je sleutelbeen is vervormd, doordat je het hebt belast na je val. Dan wordt een laterale clavicula resectie geadviseerd, om je van je pijnklachten af te helpen. Er wordt dan een klein stukje (het vervormde deel) van het uiteinde van je sleutelbeen afgehaald. Ik heb dat ook gehad en merk vrijwel niets meer van de gevolgen van mijn val (dat was in juni 2017). Voor een second opinion kan ik je dr. Albers van AVE klinieken in Huizen aanbevelen.
      Sterkte met je herstel.

      Rob

      Like

  2. Zondag een AC luxatie type 3 opgelopen, gevallen met de fiets. Donderdag word ik geopereerd, hoekplaat. We zijn er snel bij, wat uiteraard goed is. Zou deze methode gecombineerd kunnen worden met LARS?
    Of is dit niet nodig omdat de ligamenten nog makkelijk gaan herstellen omdat we snel reageren?

    Like

  3. Zeer geholpen met je bericht. Ook mijn man werd het bos in gestuurd met een tossy 4 en conservatieve behandeling. Gelukkig kwamen we dit bericht tegen. Nu wordt hij volgende week geholpen. Wij kregen de melding je moet het internet niet geloven niet alles is waar maar wat zijn we blij met deze informatie site. Super bedankt

    Like

  4. Super goed dat je deze website hebt opgesteld, veel mensen hebben hier duidelijk baat bij gehad!

    Ik ben 28 jaar en ik heb inmiddels 14 dagen geleden een Tossy 3 opgelopen tijdens een valpartij met de fiets. Zoals de meesten hier, kreeg ik vorige week donderdag het advies om rust te houden en de komende weken aan te kijken in hoeverre mobiliteit en kracht terug komt. Dat vond ik eigenlijk een raar advies, ik heb een fysiek zware baan (werktuigkundige offshore, werkdagen van 12 uur) en daarnaast sport ik 3 – 5 dagen per week, fietsen, roeien, fitness, surfen etc.

    Heb inmiddels verschillende orthopeden en Fysiotherapeuten gesproken, allemaal zijn ze erg positief over de mobiliteit die ik nog heb, en hoe “stug” het sleutelbeen eigenlijk nog wel niet op z’n plek zit. Zelf wil ik het liefste zo snel mogelijk een operatie om een zo goed mogelijk herstel te verkrijgen. Artsen lijken simpelweg niet in de gaten te hebben dat ik voor zowel mijn werk, als voor sport een arm nodig heb die zo goed mogelijk is.

    Ik ben keihard opzoek naar een goede 2nd opinion binnen nederland, maar die krijg je niet binnen een paar dagen. Aangezien ik nog binnen de acuute termijn van 3 weken zit is haast dus geboden, helaas lijkt vrijwel geen enkele orthopeed dit idee te delen, erg frustrerend.

    Op het moment neig ik naar Dr. Quist werkzaam in Alkmaar. Voornamelijk omdat hij veel ervaring heeft en daarnaast op relatief korte termijn beschikbaar is voor een 2nd opionion (2weken). Wat kunnen jullie aanbevelen om dit proces te versnellen? En welke Artsen zijn bereid deze behandeling snel en adequaat aan te pakken?

    Alvast bedankt,

    Thomas

    Like

    • Hallo Thomas,
      Ik kan je Dr. Albers ook aanraden van AVE Klinieken in Huizen (NH). Het is natuurlijk mooi als je zo snel mogelijk geholpen kunt worden, maar maak je geen zorgen als het wat langer duurt. Ik ben 5 maanden na mijn val geopereerd (vorig jaar) en ik heb er vrijwel geen gevolgen meer van. Ik doe zwaar lichamelijk werk en ik kan alles weer doen zonder klachten.
      Rob

      Geliked door 1 persoon

  5. Bij mij is net Tossy 3 geconstateerd.

    Deze site geeft goede informarie die mij enorm helpt. Was helemaal blanco over dit onderwerp: soort kwestuur en type behandeling. Met de informatie van deze site kan ik gesprek met orhopeet aangaan en mijn wensen over behandeling aangeven. Dank !

    Geliked door 1 persoon

  6. Hierbij dan ook mijn ervaring, ik ben net voor de zomervakantie geopereerd (A-C luxatie tossie 3) dmv de lock down methode.
    Op het eerste oog leek alles er goed uit te zien maar tijdens de vakantie is mijn sleutelbeen weer omhoog gekomen. Na de vakantie ben ik bij de arts langsgeweest en nu blijkt het ligament los geraakt met als gevolg dat ik waarschijnlijk weer geopereerd moet worden. Verder was op de foto te zien dat het ligament in de tijd dat het vast heeft gezeten aan het “zagen” was in mijn sleutelbeen. Daarnaast heb ik zes weken echt flinke (na)pijn gehad.
    Ik ben benieuwd of iemand dezelfde ervaring heeft gehad als ik en welke risico’s er zitten een re-operatie.

    Vincent

    Like

    • Beste Vincent,

      In september 2019 gevallen. Tossy 3. Binnen week daarna geopereerd middels Medical Lockdown methode.
      In november gaf ik bij de fysio van t ziekenhuis aan dat ik mijn sleutelbeen weer omhoog zag komen.
      Wegens situatie in ziekenhuis (Lelystad failliet) is operatie (25-02) geannuleerd.
      Ik heb daarom contact gezocht met St Maartenskliniek (woerden/ Nijmegen). Daar zijn nog meer foto’s gemaakt en CT scan.
      Diagnose: Bot (coracoid) waar de polyester band aan vast zat geknoopt is door polyester band door geschuurd. Hierdoor staat deze band niet meer strak.
      Hoe dit nu te herstellen weet ook deze orthopedisch chirurg.
      Later deze week hoor ik meer.

      Dennis
      .

      Like

    • Hi Vincent,
      Ik heb dezelfde ervaring als jij. 7 weken geleden een operatie gehad met de Lockdown methode, na de operatie zag alles er goed uit… Na een week of 5 gaat mijn sleutelbeen weer langzaam maar zeker omhoog. Denk dat ik hetzelfde heb als jij ervaren hebt. Ik baal hier ontzettend van want achteraf had ik dan liever voor een andere techniek gekozen. Ben jij nog voor een tweede keer geopereerd? In principe gaat het herstel van mij arm best aardig, maar wel weer die bult op mijn schouder in aangroei 😦
      Gr. Vincent

      Like

  7. Vorige week vrijdag geopereerd aan AC type 3 luxatie door dr Mortele…
    deze operatie is me enorm tegengevallen… had ik geweten dat het zo erg ging zijn had ik het niet laten doen.
    Slik al 8 dagen zware pijnstillers, een schouderoperatie blijkt een van de pijnlijkste te zijn en kan dit beamen. Heb ik nog de pech dat het beginnen ontsteken is binnenin…rond wond werd het rood, na dag 5 ineens gezwollen en schouder helemaal vast van zwelling.
    Ik neem nu zware antibiotica en moet nu afwachten…. echter zoek mensen die hetzelfde hebben voorgehad, want weet me geen raad meer.
    Wat is het best…wond terug openmaken, antibiotica aan baxter asap of eerst afwachten met pillen.
    Ik heb schrik dat die infectie mijn hele schouder gaat aantasten.

    Marc

    Like

    • Ondertussen 2 weken verder… afgezien van de pijn tgv infectie… zeker opgelopen in ziekenhuis door slechte desinfectering…
      Dr Mortele beweert dat deze ontsteking wellicht tgv inwendige bloeding is… ik hecht hier geen geloof aan, daar er helemaal geen bloeduitstorting te zien is, geen bloed uit de wond komt… (idd, sinds 2 dagen komt er veel etter uit de wond… op de plaats waar de roodheid begonnen is (toen was er nog geen interne druk tgv infectie, deze was er pas een dag later, dus zeker geen bloeding geweest)
      vertelde dit aan huisarts en andere specialist en zij vielen omver van verbasing, bloed kan helemaal zo geen infectie veroorzaken… stel je voor dat elke blauwe plek gaat gaan zweren…
      Ik heb eerlijk gezegd alle vertrouwen verloren in DR MORTELE, is mij eerder een mooiprater en heb veel spijt dat ik bij hem ten rade gegaan ben.
      Ten eerste wou hij mij een eenpersoonskamer aansmeren, ten tweede het ziekenhuis in Anderlecht is alles behalve georganiseerd… een chaos eerder en het meest minst hygienische ziekenhuis dat ik al tegengekomen ben in Belgie.
      Toen kreeg ik al spijt van mijn beslissing…. maar ja, je ligt daar dan en hoopt op het beste.
      Vandaag uitstrijkje laten nemen en wordt kweekje gemaakt om te achterhalen welke bacterie hier de boosdoener is… keep you informed.
      Hoe dan ook, infecties zijn altijd mogelijk, 0,4% van de gevallen zegt men, maar het ergste vind ik dat DR MORTELE dit gewoon afwimpeld.
      Die man zweeft echt… voor mij volgende keer zeker een andere specialist.

      Tot later

      Like

    • Hallo, 51jaar, redelijk sportief, brandweerman, ben op 17 januari 2019 geopereerd in het UZ Brussel na een val met fiets op 8 januari voor een graad 3. Er moest een weekje gewacht worden om schaafwonden in de buurt van de luxatie te laten genezen om infectie te minimaliseren. Operatie goed verlopen en na anderhalve dag ziekenhuis verlaten. 5 dagen later toch infectie, reden waarschijnlijk schaafwonden die onvoldoende genezen waren. Terug ziekenhuis binnen met nieuwe dringende operatie en spoeling van de wonde, 2 weken hospitalisatie met intraveneuze antibiotica en nog pillen antibiotica te nemen tot 20 april. Ik heb zo weinig mogelijk pijnstillers genomen en enkel als ik het niet kon uithouden. Pijn is pas serieus begonnen vanaf eerste week in ziekenhuis tot ongeveer begin maart. Het ging vooral om nevenpijnen niet aan de schouder zelf die eerder gevoelloos aanvoelde alsof hij geen deel uitmaakte van het lichaam, pijn in de nek met uitstralende kloppende hoofdpijn was het ergst, rugpijn wat ik vroeger nooit gehad heb, elleboog, biceps en pols. Pijn varieerde van 1/10 tot 8/10 en een deftige nachtrust heb ik niet gehad sinds eerste operatie tot midden maart. Lichte pendelbewegingen tot 45° gedurende 6 weken bij kine tot begin maart, hierna intensievere kine . Bij controle consultatie op 15 februari eerst naar radiologie dan consultatie bij dokter. Moet er dokter op eind consultatie attent op maken dat foto aantoont dat sleutelbeen niet meer staat zoals net na de operatie. Oei dat had hij even niet gezien, heeft er zijn collega bijgehaald en inderdaad ze zien het ook! Ha ja meneer Pauwels dat is ten gevolge van de infectie, deze heeft de constructie verzwakt waardoor het sleutelbeen terug los staat van het acromium. In ieder geval terug opereren is uitgesloten vanwege de infectie en wordt bevestigd na second opinion bij andere dokter want vertrouwen begint toch wat te minderen. Sinds begin maart intensievere kine en de mobiliteit is bijna volledig terug maar schouder die afhangt is duidelijk merkbaar. Gevoelloosheid van de schouder is sinds een week weg en nu voel ik een lichte druk (geen pijn) alsof het sleutelbeen duwt op de huid, misschien door iets te intensief te oefenen laatste dagen? Lichte krachtoefeningen beginnen te lukken, fietsen en lopen < 1uur beginnen ook te lukken, eerste joggingsessies wel stekende rugpijnen die nu wel verdwenen zijn. Voor het ongeval wekelijks heleboel fitness oefeningen, met onder andere 4 keer 10 , 80 kg bench press, dead lift en squat met meer dan 100 kg. Weet natuurlijk niet of ik terug in de buurt ga komen. Dacht aanvankelijk dat het een routineoperatie was en maakte me ook helemaal geen zorgen, viel dat effe tegen… Mijn ogen zijn wel opengegaan nu ik zoveel mensen al heb ontmoet die voor een lange revalidatie staan of er mee bezig zijn, Chapeau en respect, stond hier vroeger niet bij stil omdat ik altijd vrijwel blessurevrij ben gebleven. Positief blijven is niet altijd gemakkelijk maar het moet…
      Goed en snel herstel voor iedereen gewenst

      Like

  8. Na een heftige val met de racefiets loop ik inmiddels 5 maanden met een Tossy 3 blessure. Tot op heden een conservatief behandeltraject gevolgd, echter heeft dit helaas niet veel geholpen. Sterker nog – ik ben 5 weken geleden gestopt met sportfysio omdat het teveel last gaf en via de huisarts Naproxen meegekregen. Nu 3,5 week naproxen verder is de pijn niet minder geworden als ik een dagje stop met inname.

    Pijn is dusdanig toegenomen dat ik zonder naproxen tijdens mijn zittende werk geen houding meer kan vinden zonder pijnklachten.
    Ik ben erg sportief (triathleet, duurloper, mountainbiker, canyoning etc) en ‘pas 43’ en wil die passie niet opgeven.
    Nu een tweede doorverwijzing gekregen, dit keer voor het Erasmus Medisch Centrum voor een second opinion.

    Mijn concrete vraag: de behandeling met het LARS system lijkt me een van de meest succesvolle qua herstel en zeer geschikt voor intensieve sporters. Welke klinieken in Nederland zijn hierin gespecialiseerd en heeft iemand ervaring?

    Hoor het graag! Johan

    Like

  9. Ik ben in juni 2017 onderuit gegaan tijdens mijn werk (ik ben veldwerker bij een bodemadviesbureau) en op mijn schouder terecht gekomen, met als gevolg een AC Luxatie Tossy 4. Vorige week ben ik geopereerd door Dr. Albers van AVE klinieken. Ik heb een laterale clavicularesectie en een stabilisatie van de schouder ondergaan. Tot nu toe (na 4 dagen) ben ik erg tevreden. Overdag nauwelijks nog pijn en ik draag mijn arm niet meer in een slinger. ’s Nachts heb ik nog wel pijn, ik slik dan 2 paracetamol en een naproxen. Uit voorzorg draag ik ’s nachts nog wel een slinger. Ik heb een behoorlijke snede op mijn schouder van ca. 10 cm, maar die is mooi dicht en voor zover ik weet niet ontstoken.

    Like

    • Ik heb dezelfde ervaring. De zgn lock down methode. 2,5 dag flinke pijn maar dragelijk. Daarna voel je alleen nog dat er wat in je arm gebeurt is. Droeg nagenoeg geen sling meer en kan al weer veel met deze arm (dus na 3 dagen). Tandenpoetsen, bbqen, sleutelen aan fiets, etc. Bij mij is het dus prima gegaan. Sta nu, na 5 dagen, op het punt op de fiets naar het strand te gaan. Wel met 1 hand sturen.

      Like

  10. Zelf ben ik in 2015 met snowboarden hard gevalen en een tossy 3 opgelopen conservatieve methode 3 dagen mitella daarna rustig aan begonnen met werken na 4 weken helemaal de oude ik werk in bouw moet eerlijk zeggen dat ik blij ben dat ik niet heb geopereerd het is wel niet mooie maar verder net zo sterk of sterker dan voorheen

    Like

  11. Nog even een andere opmerking. De arts die ik zag in het spaarne op 3 april gaf aan dat ik hard moet wegrennen als iemand begint over de hoekplaat methode??

    Like

  12. Vorige zondag ook met mountainbike hard op de schouder gevallen. Combinatie van fractuur en een AC luxatie waarbij alle ligamenten gescheurd waren.
    Dag erna meteen geopereerd en (iets langere) hoekplaat gekregen, gecombineerd met LARS synthetisch materiaal. In België opereren ze precies veel sneller dan in NL. Als alles goed gaat, mag de plaat en vijzen er binnen 4 tal maanden weer uit..

    Like

  13. Heb 3 weken geleden Tossy 3 AC-luxatie opgelopen. Ik neig naar opereren, doch zou kiezen voor LARS. Welke ziekenhuizen/artsen/prive-klinieken gebruiken de LARS techniek in (Zuid-) Limburg?? Ik heb begrepen dat dr. Samijo van Zuyderland (Heerlen) dit doet. Heeft iemand ervaring hiermee?? Alvast dank voor de reacties.

    Like

  14. Super bedankt voor de informatie via dit blog. Op 24 november gevallen en een tossy 3 opgelopen. Werd eerst naar huis gestuurd met conservatief beleid. Na het lezen van de mogelijkheden gaan zoeken naar een arts die de techniek machtig was en het ook snel kon uitvoeren. 11 dagen na het ongeval heb ik een Arthrex bog bone operatie ondergaan. Nu 2 dagen erna weinig pijn meer, een sleutelbeen welke weer normaal gepositioneerd staat. Moet wel 6 weken in een brace/ sling voor herstel van de originele banden. Dus hopelijk half januari weer helemaal hersteld en kan ik de conditie en mobiliteit weer opbouwen.
    Dus nogmaals dank.

    Like

  15. Ben in oktober 2019 gevallen met de fiets en bleek het een AC luxatie Tossey II – III te hebben opgelopen. Men vond het toen niet nodig om te opereren laat het eerst maar herstellen was de mededeling. Nu enkele maanden later steekt nog steeds mijn sleutelbeen naar boven. Vanmiddag weer bij de arts geweest en deze zei dat bij een operatie een pees uit de been genomen zou worden en deze zou verweven worden zodat de sleutelbeen naar beneden getrokken zou worden. Ik loop ne een beetje met de vraag is dat de juiste oplossing en hoe zit het dan met mijn werk . Moet veel tillen en krijg ik daar dan geen last meer van. Allerlei vragen. Een andere optie was om pijnstillers te nemen en afwachten wat er verder gebeurd . Dit omdat ik zei dat wanneer ik een drukke dag heb gehad dat mijn schouder dan behoorlijk pijn deed en of ik het gevoel had dat mijn arm erbij hing.

    Wat zou ik het beste kunnen doen.

    Like

  16. Ter aanvulling van mijn reactie hierboven:
    Operatie en revalidatie zijn goed verlopen. Mocht wel 4 maanden mijn arm/schouder niet meer boven schouderhoogte tillen, gezien de tijdelijke metalen plaat die onder het schoudergewricht haakte.
    Ik kon na de revalidatie en training om terug spiermassa te winnen, echt alles terug doen. Incl alle sporten zoals kiten, wakeboarden of tillen van zware lasten. Met ski al paar keer hard op gevallen, en blijft allemaal aan mekaar hangen. Een aanrader dus 😉

    Like

    • Hey Thomas,

      Denk dat ik ongeveer in dezelfde situatie als u zit. Nu de derde week na operatie.
      Hoe zag jou revalidatie er ongeveer uit? Heb jij in die 4 maanden kine moeten doen? En hoelang moest je de slinger dragen?
      Had jij ook het gevoel dat je schouder wat meer naar voren zat na de operatie?

      Gr Tom

      Like

      • Dag Tom,
        Ik heb inderdaad 1 maand na de operatie begonnen met wekelijks kine/osteopathie, Eigenlijk was het meer om mijn rug te behandelen dan de schouder zelf, gezien die wat overbelast was doordat ik me anders bewoog met die schouder die moest stilzitten. Nadat het plaatje eruit was, werd dan vooral op de schouder zelf gewerkt, met tal van oefeningen die ik bij de kine deed, als thuis te doen. Wat ik geleerd heb: Ik maakte thuis gebruik van een elektrostimulatie, om vooral geen spiermassa aan mijn schouder te verliezen, dat is nadien veel training uitgespaard. (type Compex).

        Like

  17. Ik schrik er allemaal wel van. Vooral dat iperatie i. Begin veel effectiever is. Ik ben op 13 juli vd fiets gevallen. Vol op mijn schouder. Volgens arts op seh tossy 1 of 2 maar nu, ruim 2 ,5 maanden verder nog zoveel pijn. Ik kan nog lang niet zonder pijnstillers. Druk met fysio. Ben enorm beperkt en vaak een dof gevoel in mijn schouderblad. Ik vraag me af of diagnose klopt of volledig is. Tossy 1 of 2 zou al lang beter moeten gaan maar zie nog wenig verbetering. Bij tossy 3 staat je sleutelbeen omhoog en “pianotoets “ fenomeen heb ik niet en de stand het sleutelbeen valt mee. Al staan de botten ruim 1 cm uit elkaar. Over tosst 4,5 en 6 is weinig info te vinden
    Komende maandag naar schouderspecialist. Durf er niets van te verwachten maar weggestuurd worden met pijnstilling en fysio geeft mij ook geen vertrouwen. Heb gewoon geen verbouwen dat dit vanzelf goed komt. WT adviseren jullie? Welke onderzoeken zou ik op
    Moeten aandringen ?

    Like

  18. Medio 2021 ben ik gevallen en heb ik een Tossy/Rockwood/Graad 3 opgelopen. Vlak na mijn val ben ik naar het ziekenhuis in Beverwijk geweest (RKZ). Daar was toen een Tossy 1 vastgesteld. Echter, de klachten bleven waarna ik naar Bergman Clinics ben gegaan. De arts die mij daar onderzocht zei “zelfs mijn kat kan zien dat dit minimaal een Tossy 3 is”. Hij wilde een pees uit mijn been oogsten om mijn schouder te stabiliseren. Maar als lange afstandsloper is dat voor mij geen optie.

    Ik ben tverder gaan zoeken naar alternatieven en kwam toen uit op een reparatie met een zogenaamde LARS kunstpees. Deze bleek veruit superieur aan de andere methodes Deze methode is met name te prefereren als je voorbij de twee weken bent na de breuk omdat je ac gewricht dan inmiddels is opgelost.

    Ik zal de zoektocht naar een ziekenhuis in Nederland die de LARS methode toepast besparen. Maar heb ontdekt dat het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda deze methode toepast. In het bijzonder was ik gewezen op dhr. Dr. Haen van Orthopedie. Een zeer kundige en vriendelijke arts. Ik kan hem van harte aanbevelen.

    Nu drie weken na mijn operatie zeer tevreden over het resultaat tot nu toe. Schouder is weer helemaal stabiel. Ik verwacht na verdere revalidatie weer volledige kracht en stabiliteit terug te krijgen.

    Wel even vragen om een plexus verdoving tegen de pijn na de operatie.

    Like

    • Hi Eduard, ik heb Tossy 3/4 en overweeg een operatie, misschien bij GHZ. Wat is jou situatie op dit moment en ben je nog tevreden over de resultaten van jou operatie bij GHZ?

      Like

      • Dag Zoran,
        Op het moment van het schrijven van mijn eerste verslag was het GHZ één van de weinige ziekenhuizen die de LARS methode toepaste. Andere ziekenhuizen houden veelal stug vast aan verouderde/inferieure methoden. Het verloop van de genezing is precies gegaan zoals dr. Haen had voorspeld. Daarmee doel ik op een licht verhoogde stand van het overgebleven stuk sleutelbeen maar veel lager dan na mijn val. Het belangrijkste is de stabiliteit die weer terug is in mijn schouder. Opdrukken enzo is nu geen probleem meer.
        Ik wil je wel adviseren om het LARS ligament ruim de tijd te geven om in te groeien voordat je stevig gaat sporten.

        Like

  19. Inmiddels al bijna 2 jaar geleden dat ik met het snowboarden op mijn schouder ben gevallen. In het buitenland wisten ze er weinig raad mee en was de communicatie onduidelijk, thuisgekomen bleek het Tossy 3 en operatie werd afgeraden. Moet voor werk veel sjouwen en tillen en meestal gaat dat wel maar zit zo af en toe ook nog wel een slechte dag tussen, met een lamme/gevoelloze arm als gevolg. Hou van fysieke uitdaging en ben begonnen met kickboksen en mma. Gaat over het algemeen goed, maar als je een keer niet lekker terechtkomt oid dan hou je er een slechte paar dagen aan over. Slapen op mn rechter zijde ook nog steeds geen optie. Valt allemaal wel te overzien en ben blij dat ik nog veel dingen goed kan, maar ben heel benieuwd naar mensen met conservatieve methode en een mogelijke non-operationele aanpak achteraf. Mij fysio weet er weinig raad mee. Nu nog een operatie lijkt me een te grote ingreep en risico gezien de al relatief goede toestand, maar ik zou graag de toch echt vervelende dagen ook graag ontzien. Iemand goede tips/fysio methodes?

    Like

Plaats een reactie